Press "Enter" to skip to content

Ubuntu Phone?

susuzirmak 0

Last updated on January 3, 2021

Aslında çok önce taslağa atmıştım bu başlığı, bir türlü yazmak istemedim. Uzun zamandır Android sistemli telefonlardayım, memnunum. Hatta kafamda bir tablet düşüncesi de var. Bilgisayarda Ubuntu‘dan Fedora‘ya geçişim daha önce de bahsettiğim gibi özgürlüklerle ilgili kapanmaya başlayan kapılar nedeniyleydi. Sonuçta telefonda da benzer durumlar söz konusu, bunu bir miktar aşmaya çalıştım. Hep önerilen CyanogenMod‘a geçmedim belki ama sistemi genel olarak temizledim diyebilirim. Her şekilde Stallman‘ın defalarca tekrarladığı gibi bir çeşit takip cihazı olabiliyor cep telefonları. Bunun önüne geçmek sanıyorum imkansız. Çünkü bu durumu kabullenmeyenlerin ortak seçimi telefon kullanmamak oluyor.

Yine de Android ya da Linux dağıtımlarından herhangi biri ile çalışan telefonu Windows Phone ya da iPhone ile aynı kefeye koymayacağım elbette. En azından kullanışlılık ve özelleştirilebilirlik konusunda fark atacağı kesindir.

Ama açıkçası çevremde şu aralar pek çok arkadaşım Samsung Galaxy serisi telefonlarından büyük memnuniyetsizlik yaşıyor. Telefonu anneanne gibi kullanan insanlardan bahsediyorum yalnız. Kies‘e düşmeden güncelleme yapamayan, market harici program yüklemeyen, garanti korkusuyla telefonu rootlamamış Android kullanıcıları onlar. Masaüstü resimleri bile ön tanımlılar içerisinden seçilmiş. Gerçekten telefonlar kötü durumda, ağır, pil süresi azalmış. Nedenini tam olarak bilmiyorum. Ama sanırım ilgi bekliyor telefonlar. Hepsi şişmiş diyebilirim. Şu bizim ağırlaşmadığını bildiğimiz Ubuntu ne durumda peki? Bir dönem direkt telefon ile satışı gündeme gelmişti ama beklenen ilgiyi göremedi. Şimdi ise telefona Ubuntu kurmaktan bahsediliyor.

Galaxy Nexus ve Nexus 4 kullanıcıları için böyle bir imkan sağlanmış görünüyor.

Fedora için işler karışır ondan eminim de Ubuntu yüklü bilgisayarlar için bir kurulum rehberi sunulmuş. Açıkçası neredeyse Android sürümünü elle güncellemek kadar kolay aşamaları. Nexus yok bende, deneyemiyorum. Olsaydı? Evet denerdim muhtemelen.

Denemek isteyen Nexus kullanıcıları anlatımına ulaşabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *