Press "Enter" to skip to content

Linux Nedir?

susuzirmak 0

Last updated on September 19, 2020

Linux Nedir?
İnsanlık İçin Linux
Aslında böyle bir anlatım yapacağımı hiç düşünmemiştim. Ama Linux kullandığım süre boyunca ondan bahsettiğimde duyduğum ilk soru bu oldu.
 
Ben bilgisayarımda Linux kullanıyorum ve Linux bir işletim sistemidir. Yani Windows, Apple ürünlerinde kullanılan IOS gibi bir sistemdir. Fakat bu iki sistemden ilk olarak ayrıldığı nokta farklı dağıtımlara sahip olmasıdır. Yani farklı paket yöneticileri, arayüzler ve programlar bulunduran sistemlerden bahsediyoruz.. Bunlara dağıtım(distro) denilir. Dağıtımlar için yine yaygın olarak kullanılan bir anlatım ne tabanlı olduğunun belirtilmesidir. Örneklersek Ubuntu, Debian tabanlı bir dağıtımdır. Yani ondan önce geliştirilmiş olan Debian baz alınarak geliştirilmiş ve bu dağıtım üzerinden çeşitlenerek bugünkü haline gelmiştir. Dağıtımların tabanı kullandıkları paket yöneticileri, genel yapıları ve terminalde işlem yaparken kullanılacak komutlar hakkında fikir verir.
Linux, Windows, IOS, karşılaştırma
Neden Linux?
Linux diğer sistemlere göre pek çok avantaja sahiptir. Bu avantajların en önemlileri şüphesiz neredeyse sınırsız bir özelleştirme imkanı sunması ve güvenliğidir.
Ayrıca çoğu dağıtım ücretsizdir. Yani içinde bir işletim sistemi bulunmayan yeni bir bilgisayar aldığınızda (Freedos) direkt kurulum yapıp kullanabilirsiniz.
Peki en iyi Linux dağıtımı nedir? Şimdi Linux dağıtımlarını sıralamaya başlasak epey uzun bir liste elde ederiz. Eğer hiç bir fikriniz yoksa kullanıcı yorumları, deneyimleri ve dağıtımın indirilme oranlarına göre bir sıralama yapan Distrowatch sitesine gözatabilirsiniz. Fakat baştan söylemeliyim ki bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişecektir. Genel olarak kurulum kolaylığı ve kullanıcı sayısının fazlalığı nedeniyle Linux dünyasına ilk adımı atacaklara Ubuntu önerilir. Fakat bu kesin bir kural değildir. Debian‘dan evrilen çoğu dağıtım kolay bir başlangıç sunacaktır.
Belki biraz alıştıktan sonra  OpenSUSE, Fedora, Gentoo, Arch Linux gibi farklı dağıtımlarla devam edebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *