Press "Enter" to skip to content

I like to move it

susuzirmak 0

Last updated on September 15, 2020

Ben web sitesi oluşturmayı hiç bilmiyorum. Çok eski ve çağın gerisinde kalmış bir takım şeyler var sadece, bunları da anlatacak değilim:) Daha önce blogcu ile kurduğum sayfamı yine gayet basit kullanımlı wordpress.com‘a taşımıştım. Senelerdir beraberiz. Fakat aklımda wordpress.org deneme fikri vardı. Gayet anlaşılır bir online eğitim denk geldi İsmek‘te, kaydolmuştum. Bugün baktım. Tabi Windows için anlatım yapılmış ve kazın ayağı burda hep bambaşka. Ama uğraştım ve başardım gibi görünüyor.

Anlatım nasıl yapıldıysa öyle öğrendim, yani yolu bana gösteren video dersler oldu. Meraklısı için kesinlikle tavsiye ederim.

Mesele şu ki farklılıkları anlatırsam benim gibi Linux kullanıcıları için yardımı dokunabilir diye düşünüyorum. Anlatıma uyarak Xampp kurarak başladım. Bir .run dosyası indireceksiniz.

.run dosyalarını önce terminalde indirdiğiniz dizine geçip dosyaya izin vererek çalıştırabilirsiniz

mesela Download klasörüne indirdiğiniz bir dosya için terminale,

cd Downloads
sudo chmod +x ./dosyaadi.run
./dosyaadi.run

komutlarını yazarak indirdiğiniz dosyayı çalışır hale getirebilirsiniz.

Burda önemli bir noktayı hatırlatmak isterim.

Yeni dosya oluşturabilmek için izin atamalarını tamamlamış olmak gerekiyor. Site verilerinizi depolayan dizin xampp kullanıldığında /opt/lampp/htdocs olarak belirleniyor. Bu dizine kullanıcımız için izin vermeliyiz.

sudo chown -R kullaniciadi:kullaniciadi /opt/lampp/htdocs

Ve son olarak httpd.conf dosyasına kullanıcı isminizi eklemeniz gerekiyor. En sevdiğiniz düzenleyici hangisiyse elbette ama benim kolayıma geldiği için gedit ile

sudo gedit /opt/lampp/etc/httpd.conf

Dosya içinde arama yapın daemon şeklinde

User daemon kısmını bulunca daemon yerine kullanıcı adınızı yazıp kaydedin.

Sonrası root olunmuş şekilde aç kapa yani;

/opt/lampp/lampp start
opt/lampp/lampp stop

Xampp arayüzü ile geliyor. Windows tarafından çok az farklı, basit ve kullanışlı. Benim başıma gelen hata başkalarına da denk gelebilir, bir kenara not almıştım, aktarmak istiyorum. Kaynağımı not etmemişim hatta hata çıktılarını da hatırlamıyorum ama güzelce açıklamaya çalışayım. Henüz web sitem lokalde iken bir kaç phpmyadmin hatası aldım. Bu hatanın çözümü için xampp ön tanımlı yolu olan /opt/lampp dizinindeki temp dosyasına yetki vermek gerekti o işi bu komutlarla çözdük,

sudo chmod -R 705 /opt/lampp/temp/tempdosyasininadineyse
sudo chown -R kullaniciadi /opt/lampp/temp/tempdosyasininadineyse

Yazıya bakınca galiba çok da büyük sıkıntılar yaşamamışım bu sefer. Yeni sistemimle daha özgür, daha interaktif bir bloga dönüştürmeyi planlıyorum burayı. Sertifikalı WP site yapıcısıyım bugüne bugün:)

Her şekilde eğleneceğim, eğlenceyi de paylaşabilirsem ne mutlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *