Press "Enter" to skip to content

Out, Damn Light

susuzirmak 0

Uzun ve benim açımdan oldukça güzel bir aradan sonra yeniden merhaba. Yeni bir bilgisayar aldım. Aslında Blog yazıları yazmaya başladığımdan beri bu 3. bilgisayarım. İlki bozulunca elime ikinci el bir bilgisayar geçti. Bir süre de onunla devam ettim. Ancak teknolojisi oldukça geride kaldığı için artık hiç bir şekilde ihtiyacımı karşılayamamaya başlamıştı. Bu nedenle Freedos bir bilgisayar aldım. İş hayatımda kullandığım bazı programları (aslında neredeyse tamamını) Linux’ta çalıştırmak mümkün olamadığı için öncelikle Windows kurulumu yaptım.

Açıkçası uzun zamandır iş yerlerimde Windows 10 kullanıyordum ve hep aynı MS düşüncesindeydim. Ancak Windows 11 kurulumu sonrasında Microsoft’un çok yol aldığını fark ettim. Özellikle Linux‘ta bayılarak kullandığımız bir çok özellik eklenmiş. Bariz şekilde Linux sistemlerin artıları toplanmış. Çok daha kullanışlı bir sisteme dönüşmüş. Öte yandan..

Gelelim öte yanımıza yani Linux‘umuza. Diskte Windows kurulumu yaparken iki sistemi yanyana kullanmak istediğim için yer ayırmıştım. Ve artık kararlı, stabil canım distro Arch Linux ile devam etmek istiyordum. Denediğim dağıtımlar arasında açık ara en tepeye ismi yazılası bana göre. Uzun zamandır Ubuntu/Pepermint kullandığım için ve sakin kafayla bilgisayarı kurcalayabilecek pek vaktim olmadığı için bu kez yardım aldım. Kurulumu Onur ile birlikte yaptık. Aslında bir zorluğu yok, özellikle senelerdir Linux kullanan iki kişi için ne kadar zor olabilir. Ama işte günün yorgunluğu ve dağınık kafalarla çocuk oyuncağı da olamıyor.

Kurduğumuz sistem kabloyla bile terminalden dhcp servisleri etkinleştirmeden internete bağlanamayan, Wi-fi bağlantısı kuramayan, klavyesi bir türlü Türkçeleştirilemeyen ve grub’ta Windows‘u görmeyen bir sistem oldu. Dediğim gibi yorgunluk ve dağınık kafalar. Akşam bıraktık öylece.

Sabah tertemiz kafayla elden geçirdim ve tüm sorunların üstesinden hızlıca geldim. Burdan bir süre mutlulukla devam edeceğim. Bir de dual boot kullanmak isteyenler için Türkçe bir Arch Linux kurulum anlatımı yapmayı planlıyorum. Örnekleri var internette fakat genellikle eski sürüm anlatımları, güncellenmesi ya da eklemeler yapılması gerekiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *