Press "Enter" to skip to content

Linux’ta Oyun

susuzirmak 0

Linux’ta Oyun konusu ayrı bir yazıyı haketti diye düşünüyorum. Önceki yazımda Windows programlarını Linux sistemlerde çalıştırmak için iki program kullandığımdan bahsetmiştim. Bu yardımcılarımın ilki Wine ikincisi ise Lutris. Bu programı da sayfasında belirtildiği şekilde terminalden;

 
 

 

 

sudo add-apt-repository ppa:lutris-team/lutris
sudo apt update
sudo apt install lutris
 
 

 

 

Lutris arayüzü kullanışlı ve sade

Oyun için kullandığınız bir platform varsa bunu algılayarak tertemiz bir kurulum yapmanıza imkan veriyor. Ve bu noktada en güzel olan elbette Lutris‘in seçtiğiniz oyuna uygun yükleyiciyi hazırda bulunduruyor olması. Mesela aşağıda sağ tarafta Mortal Kombat II için kullanılabilecek Runner sistemleri görünüyor. Soldaki ise efsanenin daha yeni bir versiyonu, Mortal Kombat X. Görselde Steam üzerinden kurulum yapılabildiği görünüyor.

Lutris size istediğiniz oyunu Linux’unuzda oynatmak konusunda çok iddialı. Progamın içinden kullanıcı simgesine ya da buraya tıklayarak bir üyelik oluşturursanız Lutris ile Steam hesabınızın senkronizasyonunu görebilirsiniz.

Lutris'te kullanıcı profil sayfası

Gerek yükleme hızı gerekse oyunların gayet sorunsuz açılması konusunda benden tam not alan bu güzel programla esaret zincirlerinden bir halka daha kırarak Linux‘a daha sıkı sarılmanız mümkün. Elimdeki farklı oyunlarla denemeler yaptım. Hepsi hatasız çalıştı. Yine de herhangi bir oyunda sorun çıkarsa alternatifleri ve çözümleri bulmak üzere bloglar, forumlar ve oyuncular hep buralarda.

 
 

 

 

Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. Oyunlar ve bazı programlar olmasa hiç düşünmeden Linux kullanacak bir sürü insan tanıyorum. Zaman geçtikçe Linux‘taki hakimiyet artıyor. Bunu söylerken gücün zaten çekirdekten geldiğini biliyorum ancak kastettiğim yaygınlaşması için önüne çıkan/çıkarılan engelleri aşması. Emek harcayıp evde yemek pişirmek gibi Linux ve bir gün herkes kabul edecek ki her gün dışarda yenmez:)

Neyse ben NFS‘de arabamla gezineyim biraz, sen de çok geçe kalma Ubuntu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *