Press "Enter" to skip to content

Linux’ta Autocad

susuzirmak 2

Last updated on September 25, 2020

Linux Wine

Baştan belirtmeliyim ki bu konuyu anlatıp anlatmama konusunda baya kararsız kaldım. Linux’ta Autocad kullanımını nasıl mümkün kılabileceğimi anlatacağım. Ama bu bir arka kapı yöntemi. Çünkü AutocadLinux desteği sunmayan bir çizim programı. Ben normalde Windows programlarını bir emülatör yardımı ile Linux sistemlerde çalıştırma konusundan hoşlanmıyorum. Ama ihtiyaç halinde bilinmesinin de bir zararı yok. Belki kimilerine gerekecektir.

İşim gereği çok kullandığım bir çizim programı Autocad. Programın alternatiflerini Windows ortamında da zaman zaman kullandım. Şunu söylemeliyim ki kullanım alışkanlıkları, kullanıcı sayısının fazlalığı, bunun sağladığı büyük soru/sorun ağı ve elbette arkasındaki güçlü Autodesk isminin bu programa sağladığı üstünlükler azımsanamayacak ölçüde. Önceki yazılarımda da bu konuya değinmiştim. Gerek LISP desteğiyle gerek benzer programlarla olan uyumuyla Autocad benzerlerinden bir hayli önde. Fakat bence sonradan giydirilerek eklenen özellikleri de onu hala bir 3D program sıfatı kazandırmıyor. Bu konuda Rhinoceros çok üstün durumda. Uzatmadan konuya dönelim.

Linux’ta Autocad kullanabilmek için kullandığım Ubuntu sisteme iki program yükleyerek kuruluma başlayacağım. Öncelikle Windows programlarını Linux üzerinde çalıştırmaya imkan veren Wine programını kuruyorum. Ben Synaptic ile kurdum, terminalden de aynı mantıkla kurulum yapabilirsiniz.

Linux’ta Autocad Kurulumu

Linux'ta Autocad Kurulumu

Ben sadece anlatım için deneme sürümü kurulumu yaptım, “lisansınız ve seri numaranız” varsa aynı şekilde bunları kurulum aşamasında girerek çalıştırabilirsiniz. Normal bir lisans sisteminden bahsedemiyoruz çünkü Autodesk firması Linux sistemler için destek vermiyor. Zaten bu destek verilmiş olsa mesela kendi adıma bu programın lisansını satın almayı düşünürdüm. Fakat başta belirttiğim gibi yazıyı oluşturmak için deneme sürümü kurulumu yapıyorum.Şimdi bu noktada hiç hatayla karşılaşmamış gibi bi Autocad ekranı paylaşıp yazıyı bitirebilirdim. Fakat günlüğümün amacı karşılaştığım sorunları ve başarabildiysem çözümleri paylaşmak. Kurulum gayet güzel giderken .Net hatası aldım. Bunun zaten benim başıma bela olmadığı bir platform görmedim ben, Windows‘ta da hep sorunlarımın altında yatan neden .Net oldu maalesef. Yorumları okudum ve önerilerden yola çıkarak önce ilk kurulumdan arta kalan Home altındaki .wine dizini içeriğini sildim. Daha sonra burada anlatıldığı şekilde sistemimi ve sürümümü bulup .Net kurulumunu tamamladım.

Linux'ta Autocad Kurulumu ve Wine

Ben üstte görüldüğü gibi önce Install an application şeklinde bir seçim yaptım daha sonra Browser üzerinden Linux‘ta mount ettiğim iso dosyasını bulup ordan setup dosyasına ulaştım.

Linux'ta Autocad Kullanmak

Yani şunu demek istiyorum ben Linux sistemimde .iso uzantılı kurulum dosyasına çift tıkladığımda Disk Image Mounter onu sistemime bağlıyor. Yukarıdaki Browser içinde en altta görülen / bizim Linux sistemimiz. Burdan media dizinine geçersek bağlanan kurulum dosyası içeriğini görebiliriz. Burada setup.exe dosyasını Windows‘ta yaptığımız gibi çift tıklayarak çalıştırıyoruz ve kurulum başlıyor.

Fakat beklenmedik 1 hata daha göründü kurulumun sonuna doğru. 2. disk hani? Please insert, insert, insert!! Linux‘umu çekirdeğinden öpeyim. Denilmiş ki winecfg içerisinden Drives seçilsin. Buradan yeni bir driver add ile eklenip advance options ile CD-ROM şekline getirilsin sorununuz çözülür. Hayır çözülmedi.

Wine ile Autocad

Ben bin yıllık en ilkel tekniğimi uyguladım. İmaj dosyası içeriğini bir dizine kopyalayıp kurulumu ancak bu şekilde yapabildim. Ve program çalışmadı. Düzeltmek için yapabileceğim şey hizmetler içerisinden bir servis kapatmaktı. Ancak wine programı Windows değil sadece basit bi emülatör, o nedenle kapılar yüzüme kapandı.

Bazı bilgisayar programları sanki asi bir ergen gibi ama benim için Autocad 2004 sürümü hep güzel hatırlayacağım bir uslu çocuk. Yeni sürümlerden 2014 ve 2015’in kurulum dosyaları vardı elimde, denedim, denedim, denedim çalışmadı. Hemen eski ve sadık dostum 2004’ü buldum. Elbette sonrasında araştırdığımda da yeni sürüm hataları, hiç çalıştıramama durumları karşıma çıktı. Buradan görebileceğiniz gibi bazı sürümler düzgünce çalışmış fakat versiyon ilerledikçe sorunlar çıkmış. Açıkçası benim beklediğim bir durumdu bu.

Neyse ki sonuca ulaştım.

İnsanlık için daima Linux!

Bir başka merak edilen konu da Linux’ta Oyun.

Ona da burdan devam edebiliriz.

Tux Croft

  1. NeonPeekr NeonPeekr

    evdeki sistemimi linuxa geçirmek istiyorum, fakat aklıma takılan tek konu linuxta AutoCAD başarılı bir şekilde çalışıyor mu? 2007 kullanmam lazım ( ona çok fazla alıştım ) CNC makineleri için çizim yapıyorum ve hata almamam lazım. ha evde çok fazla çizim yapmıyorum ama yinede arada yardımı gerekiyor. cevaplarsanız sevinirim.

    • Merhaba, Windows ve IOS ortamında kullanılan programların büyük çoğunluğu Linux’ta wine gibi emülatörlerle çalıştırıldığında çok verimli bir çalışma yapılamıyor.
      Açıkçası ben iş için bilgisayarımda Windows ile dual boot olacak şekilde kullanım yapıyorum. Çünkü Linux’a bir programı adapte etmeye çalışmak gerçekten yorucu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *