Press "Enter" to skip to content

Hue

susuzirmak 0

Last updated on September 19, 2020

Philips Hue

Öncelikle bu yazı uzun zamandır taslaklarımda duruyordu, Linux ile çalıştırma kısmı için uğraşamadım. Bir kaç hata ve zamansızlık nedeniyle yarım bıraktım. Ama her şey gibi bunun da zamanı geldi, oyuna devam.

Smart. Şu aralar ilgimi çeken bir konu. Akıllı ev sistemleri, otomasyonlar ve bir takım küçük yeniliklerle ciddi anlamda değişen alışkanlıklar. Gereksiz mi? Olabilir, sonuçta sade bir yaklaşımla değerlendirirsek bu bir ihtiyaç değil. Ama ceplerimizdeki “akıllı” telefonlardan başlayarak genişletebileceğimiz konu bu. Biraz konfor biraz da teknolojinin büyüleyiciliği meselesi galiba. Bu sefer normalde yapacağım gibi aylarca üzerine düşünmedim. Ve bir süredir anlamaya çalıştığım ama gerçekte çok yabancısı olduğum akıllı teknolojilerden birini hayatıma dahil ettim. Öncelikle piyasanın hızla yükselen yıldız markası Xiaomi‘nin daha uygun fiyatlı alternatifini inceledim. Fakat videolar, inceleme yazıları aklımı çeldi. Philips Hue kullanıcısı oldum. Android için markanın kendi uygulaması oldukça yeterli ama olay zaten başlı başına bir eğlence olduğu için sisteminizdeki ışıkları dinlediğiniz müzikle ya da izlediğiniz filmle farklı renk kombinasyonları ve zamanlamalarla senkronize etmenizi sağlayan pek çok uygulama mevcut. Hatta Task sistemine aşina olanları sevindirecek, şu saatte ışıkları aç/bu saatte kapa/şu renk/bu şiddet vs. gibi pek çok özelleştirme mümkün. Sistemime henüz dahil etmediğim bazı farklı parçalar var. Sensörler ve ledler gibi, ilerleyen zamanlarda geliştirmeye devam edeceğim.

Android yanı sıra yine markanın Windows ortamında şahane çalışan bir uygulaması var. Onu da denedim. Sade ve anlaşılır. Fakat iş Linux‘a gelince biraz tadım kaçtı açıkçası. Evet var bi şeyler, yok diyemem. Ama tabi arkasında markanın desteği olmayınca sen, ben, bizim oğlan geliştirmiş ve tam benim istediğim şekle getirememiş. Denilebilir ki madem Linux desteği yok neden aldın. Buna karşı çıkamam açıkçası.

Ama oldukça kolay bir çözüme tarayıcı eklentisiyle ulaştım bugün. Chrome/Chromium üzerinde çalışan çiçek gibi bir eklenti varmış. Bu kadar basit olunca bir parmak sıkıntılı olan başka bir şeyle uğraşayım dedim. Daha önce bu yazımda bahsettiğim Snap. Kurulum anında fark ettik ki Chromium bile Snap ile yükleniyormuş artık. Rezalet.

Önce öğrendim, sonra kaldırdım. Şöyle bulunsun.

Bu mutluluğa nadiren ulaştım ben geçen 10 senede, biri sormuş ve nokta atışı bir cevap verilmiş. Snap olmadan Chromium kurmak için eski ve daimi dost Debian depolarını kullanarak sorunu çözüme ulaştırmış bir güzel insan.

sudo snap remove chromium

Ben bu sadeliğe bayılıyorum işte, her sorunu böyle kolayca aşabilsek keşke Ubuntu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *