Press "Enter" to skip to content

Compass

susuzirmak 1

Last updated on September 19, 2020

Evdeki Fedora sayısı 2’ye çıktı:) Babamın bilgisayarına da kurdum hafta sonu. Kendi istedi üstelik. Kurulum yine civcivli oldu. Anaconda çökmez umarım kurulumda dedim. Noktayı koydum ve eridi gözlerimin önünde:) Tabi iyi referanslar olmuyor ama babamın şaşkın bakışları arasında 2. denemede başarılı oldu kurulum. Böyle biraz zemini hazırladım gibi, anlata anlata kurdum. Hoşuna gidebilecek şeyleri dizdim hemen. Patlaması muhtemel komutlara hiç bulaşmadım. Üstelik cd olarak elimde 19 Beta vardı, kurdum yükselttim. Yükselene kadar ömrümü yedi bitirdi yine. Her bilgisayar farklı tepki veriyor Linux‘a biliyorum:)

Neyse, neyse..

Unutuyorum ara ara haliyle, terminalle daha iyi anlaşıyorum şu sıralar. Software üzerinden bi şey kurmaya çalışıyorum, takılmalar falan. Sinirlenip orta yerinde kapatıyorum.

Terminale dönüyorum bir yum install komutu giriyorum ki..

Loaded plugins: langpacks, refresh-packagekit
Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running as pid 1838.
Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit…
The other application is: yum
Memory :  73 M RSS (393 MB VSZ)
Started: Mon Jul 15 22:18:40 2013 – 09:48 ago
State  : Sleeping, pid: 1838
Another app is currently holding

Bunu Ubuntu‘lu günlerden biliyorum. Başka yöntemleri de var çözmenin, onları da kabaca okudum.Tekrar hatırlatsak incilerimiz dökülmez:)

Zaten üstteki çıktıda var, ama başka zamanlar için akılda kalsın

ps aux | grep yum

pid denilen şey process identifier yani çalışan uygulamanın adresi denilebilir.

Bende şöyle bir çıktı verdi

[root@localhost irmak]# ps aux | grep yum
root      1838  0.9  1.8 402768 74432 ?        S    22:18   0:06 /usr/bin/python

Burada 1838 yukarıdaki çıktıda da görülen numara.Bunu terminalde top çıktısında da diğer uygulamaları da kapsayan bir listede görebilirsiniz.

Hatta daha gelişmişi htop var, bunun da kurulması tavsiye edilir.

İlk terminal çıktısına neden olan root yetkisiyle daldan dala atlamaya çalışmamdı elbette.

Önceki kurulum sürecini iptal etmek için

kill -9 1838

yazıyorum. Sorun halloluyor. Ha niye 9 onu da söyle eheühü diyecekler olabilir.
Olmamış, bi şeye benzememiş gibi yorumlar geliyor..Bunu daha önce de yaşadığım için zamanında toplu bir teşekkür hazırlamıştım kendilerine. Bir Aceminin Linux GünlüğüBu güne kadar daha fazlası olduğuyla ilgili herhangi bir iddiada bulunmadım. Blogu öncelikle kendime yaptıklarımı hatırlatmak için yazıyorum. Ben hafızası karmakarışık bir insanım. Yazmazsam hepsini birbiri içerisine sokabilirim.Ayrıca yazdığım yazının benzer sıkıntı yaşamış 1 kişiye bile faydası olsa bana yeter. Size uyduruk, basit, anlamsız geliyor olabilir. Herkese öyle gelmiyor, çok iyi biliyorum. Gerçek anlamda nitelikli bilgi sahibi olmadığım ve eğitimini almadığım bir alanda sadece ilgim olduğu için bir şeyler yazıyorum.

Daha iyisini bilen daha iyisini hazırlasa,

ama herkesin anlayabileceği dilde, hiç bilmeyenlerin de olduğunu kabul ederek, gövde gösterisi için değil sadece yardımcı olmak niyetiyle..

Terminal komutlarını sıralamadan, terminalin nasıl açıldığından başlayarak..

Hazırlayan olursa, ben de yararlanırım, teşekkür ederim, saygıyla eğilirim.

  1. Onuralp SEZER Onuralp SEZER

    Yum’daki o tepkide herhangi bir problem yoktu aslında sadece update-manager depo listesini almaya çalışıyordu. Siz sadece o listeyi indirirken biraz beklemeniz lazımdı ancak onu kill -9 komutu ile sinyal 9 göndererek direk sondlandırılmış. Bu çok iyi bir durum değildir. Çünkü eğer ki db listelerini alırken herhangi bir dağılma meydana gelirse ;

    1 . rpm_db listesini silip tekrar oluşturmamız gerekebilir.
    2. Eğer yum offline mod için kuruluma geçmiş ise ve paketleri indiriyorsa ve bu indirirken eğer kesilirse o zaman paket kurulumundan dolayı yum’un bu işlemi tamamlaması gerekmektedir. Ancak bunu yaparken paketi üstüne çift sayabilir veya kurabilir. Eski ve yeni üst üste gelmesinden dolayı yum tamamen kilitlenir. Bunuda çözmek için eskiyi silip yeni kurması için elle talimat vermek doğru olacaktır. Paket eğerki görseli veya sistemi etkiliyorsa “init 3” modunda yapmak daha mantıklı olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *