Press "Enter" to skip to content

Behind Blue Eyes

susuzirmak 3

Last updated on September 18, 2020

Fedora TuxEvet bu ara yine işler gırtlak seviyesine tırmandı. Bilgisayarı açamaz oldum. Ama elbette yine de biraz özelleştirdim görünümünü:) Üstüne bir kaç gerekli programı yükledim.

Sıkıntılar yok mu? Var. Hem de çok kötü.. Ekran kartım sağolsun çile çektiriyor bana. Dedim sahipli sürücülere prim vermeyelim Mesa‘dan devam. Yolunda gitmiyor ne yazık ki ne olduğunu bilmediğim şeyler:) Ara ara tamamen kaybediyorum görüntüye dair ne varsa.

Az önce sistem fontları hatası diye bir saçmalık türedi. Komple uçtu var olan tüm yazılar. Bir saçmalıklar var o belli.

Bir terminal açtım

dmesg

[2.392319] [Firmware Bug]: ACPI: No _BQC method, cannot determine initial brightness

Şimdi asıl eğlenceli olan https://bugzilla.redhat.com üzerinden takibe başlayınca aynı hatadan şurada var, yok hayır burada yazılarının arasında öyle saçma bir döngüye girdik ki çıkamadım içinden.

Gerçekten şu an anlayabilecek durumda değilim. O yüzden sadece…

  1. Bir yardım eli uzaktsam ? :=)

    Sanırım bu işin içinden bir çıkar yok bulabilirim ? 🙂

    Olaya önce en bariz gördüğüm dizüstü hatasından başlamak isterim. Sadece resme bakarakta “wireless” var ise muhtemelen elimizde bir dizüstü bilgisayar var diyebilirdim. Ancak dmesg’de bu sonuç kesinlikle şunu gösteriyor. Bilgisayardaki “FN” tuşu ile yada direk olarak “FN” olmadan çalışan ekran parlaklık ayarını yapan tuşların çalışmıyor olması lazım.

    Birde makinada sanırsam birde ATI veya Nvidia ekran kartı var. Hatta belki çift ekran kartı sistemi olabilir.(Intel/ATI , Nvidia/Intel , Hybrid ATI) Ancak bundan ötesi varsayım yorumu olur o yüzden “hangi ekran kartın var” ? diyerek bir soru sormak isterim.

    Font konusunda tam olarak kesin birşey diyemem ancak font geliştirmek için şunu önerebilirim ;

    http://fedorasolved.org/Members/khaytsus/improve-fonts

    Ayrıca sistemde herhangi bir “nadir” olarak font ile alakalı nasıl bir problem vardır ?

    Umarım çok kafa ağrıtan sorular sormamışımdır ? 🙂

    Teşekkür Ederim

    • susuzirmak susuzirmak

      ilginiz için teşekkürler. evet dizüstü bilgisayarım. evet ati radeon hd 4650 ekran kartım. evet o fn olayını ben de düşünmüştüm. bir tek parlaklık kombinasyonu çalışmıyor diğerleri sorunsuz:)
      font seçiminde bir tuhaflık olsa bile sonuçta varolan seçenekler içerisinden bir deneme yaptığımı sanıyorum. değistirirsem duzelecektir muhtemelen ama bu bir çözüm değil sadece sorunu atlatma olacak. öylesini sevmiyorum ben:)

      • Radeon HD 4650 Kartını destekler mi sorusuna pek bir cevap veremem. Ancak AMD websitesinde 5XXX ve altına destek vermiyeceklerini belirtmişlerdi. Buna inat RPMFusion ile bir kaç arkadaşım da F18 ile yaptıkları denemeler sonucunda kurulumları başarılı bir şekilde olmuştu.Bu sonuçta nadiren olurdu. Ancak denemeden zarar gelmez. Mesa driverine sözüm yok ancak ATI’den ve sistemden performans isterseniz ,Rpmfusion depolarını tavsiye ederim. Problem olsa bile geri dönüşü yapmak için sadece silmek yeterli olacaktır.

        FN için grub2 satırına “acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor” önerebilirim. Bende bu problemi yaşamıştım.Bununla halletmiştim.

        cd /etc/default
        su -c ‘gedit grub’ yada terminaldan root olarak “nano grub” veya “vi grub”

        GRUB_CMDLINE_LINUX = satırı devamına ek olarak

        acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor

        Ekledikten sonra kayıt et çık “root” olarak aşağıdaki komut

        grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

        Sistemi yeniden başlatın sonra deneyin. Yoksa eğer bug raporu yazmak en doğrusu olacaktır. Kernel ile alakalı bir problem olduğundan ve donanım yine bu durumda pek bir alternatif yok ancak birde manual kontrol durumu var.Oda benim bir zamanlar tercih ettiğim bir durumdu. Ekran ışığını normalden daha aşağı veya biraz daha hassas parlaklık ayarı yapabilme olanağı gerçekten güzel ama tabi sadece terminalden ibaret bir durumdu.

        Font konusunda ise hamle sırası sizdedir diyorum o zaman 🙂

        Teşekkür Ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *