Press "Enter" to skip to content

Dual M

susuzirmak 5

Last updated on September 19, 2020

İş yoğunluğu bir türlü azalmadığı için evdeki çalışmaları kolaylaştırma kararı aldım. Dizüstü bilgisayar ekranı yetersiz geldi ve yeni bir monitör aldım. 21.5 inçlik LG e2241s beni rahatlatacak gibi. Yalnız Windows üzerinde yarım saniyede hallettiğim ekran ayarını Linux için de aynı hızda yapabilmenin tek alternatifi var. O da elbette Ati Catalyst Control Center!! 2. ekranı görünce tabi ağzı yüzü yamuldu yine sevgili Ubuntu‘mun. Lanet ederek yeni sürücüyü indir+kur işlemlerini gerçekleştirdim. Ben hep sitesinden indirip kendim kuruyorum. Başka yöntemi varsa bilmek istemiyorum:)

Bu Ati Catalyst Control Center‘ın bir güzelliği de root olmadan işleme izin vermemesi. Ayarları değiştiremiyorsunuz. Sanki normal kullanıcıyla açıp sadece ayarları gözden geçirmek isteyen hasta insanlar da varmış gibi.

Neyse benim sıralamamla

sudo su

amdcccle

ekran görüntüsünü çift monitöre dağıtmak için

şeklinde bir ayar gerekiyor.

Windows üzerinde de kontrol merkezi çağ atlamış durumda değil açıkçası. O yüzden çok takılmamak gerekiyor.

Benim 2’lim böyle görünüyor.

İyi bir fotoğrafçı değilim, parladı ekranlar biraz. Ama görüntü gerçekten çok iyi. Tavsiye edilir.

Ek olarak bugün bir kamera arkasından bahsedebilirim. İlk ps alınırken nedense birden pencere kenarlarım kayboldu. Eş zamanlı Gnome3 panelleri yok oldu. Alt+F2 nasıl aktifleştiriliyor bilmiyorum ama aktif değilmiş bunu öğrendim. Terminale düştüm. Ama gerçekten düştüm. Login olunacak kadar bile alan yoktu. Simsiyah:) Geri döndüm, bi kaç komut, deneme. Fıss… Sonu kapatma düğmesine uzun basmak oldu. Nedenini bilemiyorum ve sanırım hiç öğrenemeyeceğim. Ama bunlar oluyor işte. Ben alıştım. Arka kapıları sistem düzgün çalışırken öğrenmek lazım. Belki en önemlisi bu benim gibi bir acami için.

Neyse bu GNOME3 seni açtı, çok yakıştı Ubuntu!

  1. Ubuntu’da sürücü merkezinin amd sürücüsü yükleyebiliyor olması lazım. Tamam, son sürümü yüklemez ama Ubuntu sürümünün yayınlandığı zaman ki Amd kararlı sürüm ve kontrol merkezi yükleniyor.

    Bir de benim dizüstünde amd ekran kartı var ve lcd monitor bağladığımda Sistem Ayarlarından monitorden kullanabiliyorum. Dizüstünde G3 kurulu. Bir sıkıntısı var ama çok lazım olmadığı için üzerine düşmedim. Ayna goruntu yerine, iki monitor için ayrı ayrı masaüstü olarak kullandığımda G3’un panelleri baglanan harici monitor, projeksiyon,… da gorunmuyor. Senin de dizüstünde benzer durum dikkatimi çekti. halledebildin mi?

    • evet yukleyebiliyor ama eski surucu yukleniyor bildigim kadariyla.en azindan bu sekildeki son denememde gnome3 calismamisti duzgun.garantiye almak istedim. hem benim surucum oldukca sık guncelleniyor.takipte kalmak istiyorum.panellerin tek ekranda gorunmesini ben istedim.goruntuyu uzatmasi benim icin yeterli cunku.

      • Guncel sürücü kullanmak için Nvidia ve Amd için ortak bir Launchpad PPA’sıvardı. Hatta kararlı ve deneysel seklinde iki farklı depo mevcuttu diye hatırlıyorum.

        Tek sıkıntısı Xorg da sürücü uyumluluğu için güncelleyebililyordu bu da nadir de olsa sorun yaşatıyordu ama en güvenlisi yinde o PPAları en azından kararlı olanını kullanmak. Hem de elle derleme gibi derdi kalmıyor.

        • susuzirmak susuzirmak

          Yine de inatla internetten indirip kuracağım sürücüleri.
          Huysuz+uyumsuz bir keçiyim çünkü:)

          • Allah iyiliği versin ya; güldürdün durduk yere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *