Press "Enter" to skip to content

Manantial!!

susuzirmak 4

Last updated on September 19, 2020

Gerçekten çok yoğun, uykusuz ve haliyle yorucu geçen bir hafta sonrası yazmaya ancak vakit bulabiliyorum. Bundan tam 3 gün önce doğum günümü ve Linux’la tanışmamın 2. yılını kutladım. Çok keyif alarak kullandığım bir sistem bu. Elbette keyfin en önemli kaynağı çoğu zaman ayrı değerlendirilmeye çalışılan GNU kavramı ve bu kavramın önümüze çıkardığı çoktan seçmeli güzel yol. Defalarca tekrar ettiğim, tekrar etmekten bıkmayacağım en önemli şey bu çünkü benim için. Free Software deniliyor ya, bizim dilimizdeki daha anlamlı karşılığıyla Özgür Yazılım her şey bir yana çok insanca bir fikir. O yüzden Ubuntu‘nun yeni numaraları bana keyif vermedi açıkçası. Xubuntu ile kendimi daha rahat ve gösterişsiz hissettim. Elbette her zaman söylediğim gibi daha az görselliğin olmasını diliyor değilim. Ama hala ön tanımlılarda Banshee ismi görüyorum. Severek kullandığım programlar depoya atılıyor.  Bu Precise Pangolin neye benzer artık bilemiyorum. Ben Xubuntu ile devam edecek gibiyim. Hafta bu kadar yormasaydı Alfa 1 ile atacaktım kendimi serin sulara ama halim kalmadı açıkçası. Belki gelecek hafta..

Meraklısı buyursun elbette:)

  1. yaştahta yaştahta

    3 gün geçmiş ama yeni en penguenlisinden kutlu olsun. Bu arada alpha cesaret işi, yoğun haftanı bile aratabilir çıkardığı dertlerle 🙂

  2. Merhaba
    Geçmiş doğum günün kutlu olsun, nice sağlıklı yıllara.
    Evet Özgür Yazılım, belki de dünya harıkaları listesine girmeli, ama oldukça zaman alacak gibi görüniyo.
    Çevremde her ne kadar yaymaya çalışsam da hen üz memnun edici sonuç yok, insalları değiştirmek meğer ne kadar zormuş, her şeye rağmen özgür yazılımı tamamen özgür kılma yolunda devam, durmak yok.
    Yazılarını zaman buldukça takip ediyorum, ama bir meraklısı olarak, genelde görsellik ilgimi çektiği için bu yönde çaba harcıyorum ve sen ve senin gibi arkadaşlar sayesinde bir şeyler yapıyoruz.
    Her ne kadar yorucu olsa da Linux için değer…………..

    • Teşekkürler, kusura bakmayın cevaplayamamıştım yorumunuzu. Özgür yazılım bana göre tüm dünyanın sonunda kabul ve tercih edeceği şey olacak. Her ne kadar günümüz koşulları düşünülürse o noktaya ilerlediğimizi söylemek tamamen mantık dışı kabul edilebilir. Ama bana göre klasikleşmiş evren teorisi gibi genişleyip patlayacağı bir nokta var her şeyin. Sonra küçülüp, sadeleşip, özgürleşeceğiz:)

  3. Merhaba Irmak, doğum günün kutlu olsun. Ubuntu toplulukların kararlarıyla şekilleniyor kuşkusuz ve her zaman herkesin akıl ortalamasına uygun hareket etmeyebilir. Fakat bazı şeyleri anlamış oalcaklar ki, 12.04 sürümünde monoyla alakalı her şey yok olacak. İsteyen sahipli -kapalı- yazılımları yükleyebiliyor tabi hâlâ ama bu da bir tercih değil mi? Özgür Yazılım günümüz bilimsel ve teknolojik gelişiminin doğurduğu bence doğal bir sonuç. Fakat kendiliğinden değil, ortak aklın dayatmasıyla “toplumsallaşacak” bir süreç. Ben Özgür Yazılımın kapitalist özel mülkiyet yasasından bağımsız görmüyorum. Sınıfsız ve sınırsız bir dünya tasarısının bilimsel ve teknolojik ayağının bir yansıması bence Özgür Yazılım. Yani bence kolay olmayacak ama toplumsal bir talebe dönüştüğün de güzel şeyler olacak. Şu an da yaşananlar bunun kıvılcımları sadece… Klasikleşmiş bir dünya da bambaşka bir dünya da olup bitenler düşünce dünyamıza yeni pratikler ve soluklar kazandırıyor. Özgür yazılımım getirdiği mülkiyetsizlik ve paylaşım bu sektördeki insanların ayaklarını bastıkları topraklardaki olaylara daha duyarlı yaklaşmasının da bir adımı olabilir bence. Sevgiyle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *