Press "Enter" to skip to content

Fareli köyün yabancısı

susuzirmak 4

Last updated on September 19, 2020

Afro Tux

Daha adını hala tek hamlede yazamadığım Ubuntu’nun yeni sürümü Oneiric Ocelot, GNOME3 ve Unity ile hayallerimi parçalarına ayırınca tavsiyelerini hep dinlemeye çalıştığım sevgili yaştahta ‘nın sözüne uydum ve yeni bir iso indirdim.

Bir ara KDE denedim, evdeki bilgisayarlardan birine openSUSE kurdum. Ama işte bayıldığım KDE programları olsa da bana tuhaf geliyor o arayüz. GNOME3 zaten Ati ile anlaşamadı. Unity -bana göre- iğrenç.

Demek ki geleceğe dönüş zamanı ve yeni limanın adı Xfce.

Ben bunu istiyorum işte, sistemim hızlı olsun arkadaş. Ubuntu‘da bunu sevmiştim. Dizüstü bilgisayarımda bile kasmadan, atak, akıllı çalışıyordu. Karmiciğim böyleydi. Çat açılır, pıt kapanırdı. Şimdi ne oluyor, şunu ekleyelim bunu ekleyelim derken sistemi şişiriyorlar. Tamamen gereksiz. Neymiş beğenmeyen eski arayüzle devam edermiş. Nereye kadar?

Peki her şey bildiğim gibi mi?

Elbette hayır, masaüstünü simgelerini uçurmak için

alt+f2

gconf-editor

dedim, beğenmedi:)

xfce4-settings-editor

denilmeliymiş artık.

xfce4-desktop sekmesinden desktop-icons>file-icons bulunup kaldırılmak istenen başlıklara çift tık, enabled işareti kaldırılır.

Pencere düğmelerini sola çekmek için ise aynı ayar penceresinden

xfwm4

bulunur, general>button_layout sekmesinden O|HMC olan sıralama HMC|O olarak değiştirilir.

Ve tabi ki bunları daha önce blog’a eklediğim yazılardaki adımları Xfce ortamına uyarlayarak kendim keşfettim.

Bu bakımdan anlaşılıyor ki Xfce bana hem yeni bi heyecan olacak hem de alternatifleri ekleyerek az da olsa bi faydam dokunabilecek.

Bu da Xubuntu‘m

Linux Nedir?
İnsanlık İçin Linux
  1. vay hayırlıs olsun. Umarım eskiyi aratmaz. Bak birde gnome3 u de unity i de xcfeyl de agırlastıran kullanmadıgın halde kurulu gelen zımbırtılar. Ubuntu komple masaüstü deneyiml ve kendi hizmetlerinden dolayı biraz şlşkin geliyor. Xcfe ubuntu tercihleri arasında su an için en ideali gibi duruyor. Daha düşük sistemler için Lubuntu da bir secenek ama geliştirme süreci yavaş ve sıkıntılı diye hatırkıyorum.
    Bir de bence yavaş yavaş Ubuntu gibi komple masaüstü sunan dağıtımlardan uzaklaşma vaktln geliyor gibi:) . Gel seni de Arch a alalı openbox+pcmanfm+birdepanel+conky tertemiz ve hafif masaüstü. Biraz ugraktırır zamanını alır ama sonra sen sağ o selamet.

  2. Teşekkürler efendim:)
    Gerçekten hayırlı oldu galiba, bi güzel hızlandım. GNU/linux sevgim yenilendi. Yıpranmıştım arkadaş. Aslında Arch ya da Gentoo deneme tahtamda mutlaka bi süre sonra yerlerini bulacak sanıyorum. Artık iyice hafifleme zamanı geldiğinde hamle yapacağım sanırım. Şimdilik Xfce yetecek gibi gibi. Tavsiyene tekrar teşekkürler.

  3. Xubuntu’yu beğendine ve yüzümü kara çıkartmadığına sevindim. Sorun çıkarmazsa uzunca dertsiz tasasız sana eşlik eder.

    Arch tamam da Gentoo şaşırttı. Gentoo cidden zor iş, daha doğrusu gerçekten zaman isteyen bir iş. Tek tek derlemek çekici gelmiyor, benim gibi çekici gelmeyenlere depolara var ama o zaman da Gentoo’nun anlamı nerde kalıyor. Son kullanıcı için bence Arch fazlası ile hem esnekliği hem de stabil oturmuş bir sistemi sunuyor. Ama köstek olmak istemem her Gentoo denemesini merakla izlerim, okurum :).

  4. Sen ne diyosun Gentoo hayallerimin son noktası sanki. Stage3 deniliyor ya aklım gidiyo resmen. Ama o kafaya muhtemelen daha uzun bir süre ulaşamam. Program derlemek iş değil de sistemi kurmak beni çok aşar. Haddimi biliyorum-şimdilik-:)
    Arch ile ilgili kesinleşmemiş bi şeyler var içimde. Bakalım zaman yenilikler getirecektir mutlaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *