Press "Enter" to skip to content

gNewSense ve ATI çıkmazı

susuzirmak 1

Bunun başıma geleceğini tahmin ediyordum aslına bakılırsa. Ama yine de bir umut dedim ve yükledim ATI’nin internette yayınlanan sürücüsünü. Yükleme başarıyla tamamlandı, bilgisayarımı yeniden başlattım. Sorunsuz açıldı gNewSense tek bir eksikle, fare imleci. Bunun ne kadar sinir bozucu olduğunu unutmuşum.Zamanında bozuk bir giriş nedeniyle (PS2) faresiz bilgisayar kullanmışlığım var. Beklenmeyecek şekilde idare edebiliyorum bu nedenle. Ama elbette oldukça keyifsiz.

Sorunu çözmek için bir kaç yol denedim. Ama kaybolan şey imleç olunca çabalar sonuçsuz kalıyor. Resmen Çin işkencesi. Öncelikle temaları değiştirmeyi denedim. Sonra xorg bozulmuştur şekilli bir bilgi aldım. Dosyayı 5 ayrı kombinasyonla tekrar tekrar değiştirip denemeler yaptım. Ki bu değişikliklerden biri Ubuntu Karmic Koala’mın xorg.conf dosyasının içeriğini aynen gNewSense için kullanmaya çalışmak şeklindeydi. Hep aynı ekrana düşünce çaresiz masamdaki kahve lekeleri üzerine dizilmiş cd/dvd’ler arasından gNewSense yazılı olanı aldım. Tekrar kurulum yüklediğim dosyaları yerli yerinde bırakırken, tekrar beliren fare imleciyle de yüzümü güldürdü. Ve bir dahaki denemelerimi kesinlikle önce sanal makina üzerinde gerçekleştirmeye karar verdim.

Son olarak kurulum sonrasında grub ekranı için yaptığım düzenlemeden bahsedeceğim. gNewSense ext4 desteklemediği için hiç bir şekilde Karmic dosyalarına ulaşamıyorum. Mount etmeye çalıştığımda böyle bir dosya tipi yok şekilli ukala bir yanıt veriyor üstelik.:)

Ve haliyle grub ekranında kurulum sonrası, Ubuntu Karmic Koala kayıplara karışmış oluyor. Daha önce anlatıma link vermiştim ama burada da bulunmasının bir sakıncası olmaz sanırım. Örnek olarak verilmiş olsa da sda5 benim sistemime uygun bir dizilim:)

Hızlandırılmış grub2 kurulumum;

sudo fdisk -l

sudo mount /dev/sda5 /mnt

sudo mount –bind /dev /mnt/dev

sudo chroot /mnt

grub-install /dev/sda

sudo grub-install –recheck /dev/sda

Ctrl+D

sudo umount /mnt/dev

sudo umount /mnt
sudo reboot

Orijinal belge için Yeniden Grub2 Kurulumu bağlantısı takip edilsin.

Ubuntu Live Cd ile yeniden yapılandırdığım grub2, Karmic Koala’yı listemdeki yerine geri kazandırıyor. Ama bu sefer de gNewSense ortadan kayboluyor. Grub’dan Ubuntu seçip terminale

update-grub

komutunu verdiğimde bilgisayarımdaki tüm işletim sistemleri sorunsuzca grub ekranına yerleşmiş oluyor.

Sonuç? Tetravex’de 3×3 için rekorum 14 sn, biraz daha zorlarsam 10 sn altına düşebilecek gibiyim. Live Cd’nin hantallığı ve sürekli kucağıma tırmanmaya çalışan Sünger göz önünde bulundurulduğunda oldukça uzun sürdü düzeltebilmek.

Sünger

Ama bir bakış yeter işte, zorlamamak gerek mümkün mertebe.

Haksız mıyım..

  1. Amanın süngere bak hele kocaman kocaman gözleri var 🙂
    Anime kahramnı gibi olmuş 🙂
    Bu arada gNewSense’te başarılar (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *