Press "Enter" to skip to content

sudo su

susuzirmak 1

Ne kadar acemi olduğumu Linux Adımları ile yeterince açık belirtmiş olsam da anlaşılması zor biliyorum. Tek kişilik arkadaş listemdeki insanı kırmak istemiyorum. Ama seviyorum Pidgin’i, Vista’ya geçsem Msn yüklesem her şey çözülecek. Açılacak kamera sorunsuz. Yarım saati geçti. Forumda bir yerlerde lafı geçmişti ama şu ara tadilatta. Neyse ki Windows günleri arka kapılar konusunda yararlı olmuş. Bir yerlerden buldum. Evet, doğru hatırlıyorum. Bir eklenti var, adı Fonomo. Bunu yüklersem Pidgin bir kameraya kavuşacak. Öncesinde Pidgin-dev paketleri yüklemesi. (sudo aptitude install pidgin-dev) Ardından bir ftp adresinden eklentiyi indiriyorum. Açıyorum.Ya sonra? Bir “setup.exe” olmayacak biliyorum. Ama alternatifi nedir, nasıl kurulur hiç bir fikrim yok. Onlarca Google araması. tar.gz paketlerinin açılmasını anlatan tarifler. Sonrasında kurulumlar.

Dosyayı açıyoruz ve klasörün içindeyken super user yetkileri ile

make all install

komutunu veriyoruz.

Hayal etmesi bile zor tahmin edebiliyorum. Ama dosyayı açmak Windows’taki gibi olmayacak. Ve ben hep Windows kullanmışım. Ekranın bir köşesine tıklamışım. Eğer daha az efor sarfettirecekse klasörlerin adres satırına bir şeyler yazmışım. Fazlası yok.

Bir zaman DOS vardı onu da kullandım. Ama çok basit komutlarla. İşimi görecek kadar.

Biraz daha Google yardımı. Ve dosyayı açmak için uçbirime cd dosya yolu yazmalısınız bilgisini paylaşmış biri. cd? Windows beni aptallaştırmış sanırım. Bunu niye düşünemedim ki? Sonrası kolay. Hemen super user yetkileri alayım şimdi. Root evet okudum bunu e-kitaplardan. Elbette sadece durup düşünüyor değilim, sanki öyleymiş gibi yazsam da. Uçbirime yazmadığım şey kalmadı bu arada. Hiç birini size söylemeyeceğim:) Ve yine Google aramaları. Ve çıkan sonuçlardan tek kelime bile anlamamaya devam. Siteler, forumlar, sözlükler.. Kaç türlü cevap, kaç türlü anlatım. Yükleyemezsem mecbur Vista açacağım. Kurulu bile değil üstelik bir de Msn kurulumuyla uğraşacağım. ‘Can’ sıkıntısı. O sıkıntıyla tekrar yükleniyorum.

sudo su? Bu mu? Bu kadar mı? Evet super user yetkileri diye uğraşıp durduğum bu komutmuş.

cd /home/irmak/fonomo/pidgin-fonomobutton-0.1.5

sudo su

make all install

Pidgin’in ayarlarından eklentiyi aktif hale getiriyorum. Ve kamera simgesi yerine yerleşiyor. Çalışacak mı? Bilmem. Tek kişilik listemdeki insan ya uykuda ya okulda. Deneme muhtemelen akşama kalır. Buraya kadar iyiydi ama.

Aferin Pidgin, mor güvercinim benim:)

  1. doe doe

    çalışmıyor. Aynen eklentiyi bulup kurdum ancak sonuç hüsran.

    Deneyip başarılı olabilen var mı ki?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *