Press "Enter" to skip to content

Bicho raro

susuzirmak 3

Last updated on September 6, 2020

Windows’u komple uçurdum. Yaklaşık 1 aydır bilgisayarım bana zulmediyor. Bozuldu ya da ben derdini anlayamıyorum. Her şekilde açtığım anda zırva güncellemeler yükleyen, artık ordan burdan updatelerini kapamaktan da yıldığım, sürekli kapana kapana hard diskimi, haricileri, ruh sağlığımı mahveden Windows uçtu da sorunlar bitti mi?

Yok bitmedi, biteceğini de zannetmiyorum. Yeni bir bilgisayarın zamanı geldi ancak baktıkça moralim bozuluyor. Çünkü madem 10 senede 1 bilgisayar alıyorum iyi bir şey olsun diyorum. Hazır yeni bir arka kapı bulup dünyaları lisanslama imkanı kazanmışken ekran kartından belleğine yükseliyorum da yükseliyorum. Sonuç tabi dövize endeksli teknolojinin tokadı şeklinde oluyor. Bir tatil planım var dönüşte taksitlenmeye başlayacağım sanırım.

Freedos bir makina almayı planlıyorum ama işte yeni makina yepyeni dertler…

Sonra yine gecelerce Linux ile uğraşmak, uyum problemleri. Gözümü korkutuyor açıkçası, şu hayatta böyle konularda bir desteğim olsaydı gerçekten fena olmazdı diyorum.

Fakat sonra tam da bu sabah ne aradığımı bilmeden tesadüflerle bir müzik arayıp buluyorum.

Aman da ne güzelmiş diyorum bilmem kaçıncı dinlemeden sonra sözlerine bakıyorum.

Translate! Merhaba ben ırmak.

Gördüğün üzere şu hayatta bir destek bulamadan ölüp gideceksin sıkı dur diyorum kendime.

Böyleyken böyle

Elegí no hacerle caso a la sociedad
Y soy un puto bicho raro

 

  1. Diz ustulerde Linux biraz problemli olmustur. Ancak bunun ozellikle son donemlerde ciddi bir bicimde degistigini dusunuyorum. Uc veya bes yasini bulmamis i5 cihazlarin Windows suruculerini distributorlerin kendi sitelerinden dahi bulabilmek mumkun degil iken bu cihazlar pekala Linux dagitimlari ile kurtarilabilir ve sasirtici bir derecede stabil bir izlenim veriyorlar. Son kullanici herseye ragmen Microsoft urunleri veya macOS’ta oldugu gibi yuzeysel bi isletim sistemi deneyimini
    olabildigince puruzsuz sekilde sahip olmali ancak donanim kaynakli sorunlardan bagimsiz olarak eskiden beri genelde dagitimlarin yapmis oldugu kimi tercihler nedeniyle ikinci bir ekranin cozunurlugunu degistirmek gibi pek cok is beklenenden cok daha karmasik olabiliyor. Bunlarin ustesinden gelmek ogretici ve keyifli olabilir tabi, ama kisitli zamanlarda yapilan meslek ve gunluk seyler goz onune alininca rahatsiz edici olmasi muhtemeldir. Son kullanici UEFI nedir bilmememeli, systemd ile tanismamali, kernel derlememeli. terminal emulatoru dahi kullanmak zorunda kalmamali(isleri cok daha kolaylastirsa bile). En azindan bir tuketici olarak distributor veya donanim ureticilerinden kaynakli problemlerden sakinmak bir derecede mumkun. Dell[1][2][2] bu konuda inisiyatif sahibi firmalardan birisi. Ulasilabilirlik ve performans konusunda ideal olmasa dahi ARM tabanli Chromebook modelleri veya “felsefi” olarak daha tutucu kullanicilara spesifik Thinkpad[4][5] modelleri de birer secenek olabilir. Donanim seviyesinde ozellikle uzak durulmasi gerekilenlerden bazilari herhangi bir Nvidia urunu(Nouveau’nun 3D uygulamalardaki eksileri ve propriyete suruculerindeki sayisiz problem), Broadcom kablosuz baglanti yonga setleri ve AMD Ryzen serisi olarak ozetlenebilir.

    [1]https://certification.ubuntu.com/certification/make/Dell
    [2]https://blog.ubuntu.com/2017/06/14/project-sputnik-crazy-idea-to-community-driven-developer-systems
    [3]http://www.dell.com/learn/us/en/555/campaigns/xps-linux-laptop_us
    [4]https://libreboot.org/docs/hardware/#laptops-intel-x86
    [5]https://minifree.org

  2. Merhaba yorumlarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim.
    Aslında Linux için bilgisayarın açılabilir olması dışında pek bir ihtiyacım yok. Şu an boot aşamasını en az 15 kere tekrarlamadan açamıyorum bilgisayarı. Tamir edilebilir bir şey olması da muhtemel aslında ama uğraşmamı önleyen şey Linux değil Windows kısmı aslında. Çünkü 10 senede güncellendikçe gereksinimleri dehşetli derecede artan programların yeni sürümleri artık hiç bir şekilde çalışmıyor bu donanımla. Ekran kartı olayı oldukça sıkıntılı, Windows tarafında kullandığım programlar ciddi şekilde 3D gereksinimli. Dell açısından XPS serisini başarılı buluyorum, öte yandan ekran kartını biraz daha üst seviyeye çıkarmış Monster ürünleri ile kafa kafaya fiyatları. Verdiğiniz bağlantıları inceleyeceğim. Donanım kısmını Linux için tek tek didiklemeden almam bilgisayar. Elbette %100 sorunsuz bir makine beklemiyorum ama bilinen sorunlar ne kadar az olursa o kadar iyi.
    Tekrar teşekkürler.

    • Linux Linux

      Gönderi üzerinden biraz geçmiş ama hala almadıysan yeni bir cihaz bir kaç önerim olacak. Almış bulunduysan da başka biri yararlanır denk gelirse. Artık dizüstü bilgisayarların büyük çoğunluğu Linux ile çok güzel çalışıyor ve sorun çıkarmıyorlar. Bazı kablosuz internet kartı modellerinde sürücüyü elle yükleme veya mevcut Linux dağıtımının paket yöneticisinden yükleme gibi durumlar ortaya çıkabiliyor ama bir iki tıkla halledilebilecek şeyler bunlar. Asıl sorunu çıkarn ekran kartları. Özellikle çift ekran kartına(dahili ve harici(daha betimleyici olacaksak düşük güç kullanımı için olan ve performans gerektiren işlerde kullanılacak olan)) dikkat edilmeli. Hala Linux altında çok verimli çalışmıyorlar. Güç yönetimlerini el ile yapmanız gerekiyor ki bu da hem uğraş istiyor hem de biraz pci port ve işlem bilgisi. Çoğu dağıtım sahipli sürücüleri sunsada dağıtımında windows üzerindeki gibi performans ve serin bir cihaz bulamıyorsunuz. Eğer oyunla işin yoksa güzel bir intel dahili ekran kartı olan cihaz hem serin hem de çok az sorunla karşılaşacağınız bi deneyim sunacaktır. Dediğin gibi Dell’in XPS serisi güzel bir örnek. Ama muhtemelen güç yönetimini elle yapılandırman gerekecektir. Eğer oyun candır, render canan diyorsan performanslı olan ekran kartının kullandığın dağıtıma nasıl tepki gösterdiğinden emin olup riske gir derim. Gerçi dolar an itibariyle 6,6791tl. Bu zamandan cihaz alınır mı bilemedim 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *