Last updated on September 19, 2020
Ve sonunda her açılışta bir özür mesajı çıkaran Ubuntu ile yollarımızı ayırmaya karar verdim. Uzun zamandır bir memnuniyetsizlik vardı bende, ara sıra dile getiriyordum. Bir alternatif arayışım vardı elbette ama Fedora hiç aklımdan geçmiyordu açıkçası. Bir tavsiye üzerine son sürüm Fedora 18 indirildi. Yazdırıldı ve bir heves kuruluma başlandı. Elbette benim heveslendiğim her şey gibi oldu sonu:)
Acemiler için not olsun bu. Çalışan CD denildiğine bakmayın. Onların çoğu çalışmıyor. Diyecekler ki yüksek hızda yazdırmayın iso dosyanızı, MD5 check diye bi zırvadan bahsedecekler. Hepsini bileceksiniz, uygulayacaksınız. Yine de o kahrolası cd hevesinizi kursağınızda bırakacak. Evet yeni başlayanlar için Linux böyle bir şey. Nefretinizi kazanması an meselesi. Komik olan bunun her denemenizde başınıza gelebilecek olması ve sizin bunu olağan karşılayıp alternatifler aramaya başlamanız sanırım.
Sonuç olarak burada bahsedilen hatayla karşılaştım. Fedora diskimin tamamına çöreklenmeye kalktı, sonra da onu yeri olmamakla suçladı. Ertesi gün sorunla ilgili tavsiyenin sahibine danıştım. Beklenmedik ve kesinlikle eğlenceli bir yanıt zincirinin son halkasında bir önceki sürümü kurup yükseltmemi önerdi. Bunun her zaman işe yarar bir yöntem olduğunu ekledi:)
Ve sonraki gün elimde Fedora 17 parlıyordu. Ubuntu‘mun bulunduğu sda7 üzerine kurmak istiyordum Fedora‘yı. O kısmı sildim, her makul penguen gibi boş alana yeni bölüm oluşturdum. / şekilli bağladım. Dosya sistemini boyutunu kontrol ettim. Swap? Vardı zaten dokunmadım. Next dememle çökmesi bir oldu:)
Evet efendim installer çöktü, debug? dedi bir ara onayladım, reset attı. Tekrar açtım çalışan(!) cd ile. Tebrikler Ubuntu olan kısım tamamen silinmiş. Elimde tekrar çökme olasılığı bulunan installer kalmış demek. Neyse ki 2. deneme üzücü olmadı. Fedora tertemiz açıldı. Ama elbette söz konusu olan benim mutluluğumsa mutlaka bir kaç arıza daha çıkar. Çıktı da. Eski sürümden yeni sürüme terfi için terminali açtım. Çok güzel açıklamalı bir Wiki var ortada. Ve ilk komutumu yazdım
su -c 'yum update yum'
Cevaba bak
su: incorrect password
1 deneme daha? 5-6? Defalarca? Yok kurulumda girdiğim parola ile oturumu açabiliyorum ama terminal bana yetki falan vermiyor. İyi de daha yum literatürüme yeni girmişken, 3 senedir sudo diyip
root olmuşken nerden çıktı bu geçersiz parola? Nasıl çözülür? Çaresiz Google ile temasa geçtim:) Bir single user mode lafı atılmış, anladım ki çözüm basit. Anlatımı buldum
-
At the GRUB splash screen at boot time, press any key to enter the GRUB interactive menu.
-
Select Fedora with the version of the kernel that you wish to boot and type
a
to append the line. -
Go to the end of the line and type
single
as a separate word (press the Spacebar and then typesingle
). Press Enter to exit edit mode.
Bu nane bende işe yaramıyor. Bir kere 32 bit sistemler içinmiş. Bunu görmemişim. Denedim ortada a yazıp editlenecek bir şey yok. Ama tabi başka anlatımlar var. Ben bi uyduruk parolayı giremiyorum. Derken bir kaç öneriyi karıştırıyorum.
Bahsedilen boot satırının altındaki yazıyı okuyorum, edit demiş, e demiş. Ben de e diyorum:) Bir emacs sayfası açıyor. Ne kadar farklı olabilir ki diyorum ve üstteki anlatıma uyup bir single patlatıyorum satır sonuna. Ve böylece bilgisayarım ilk Kernel Panic uyarısını patlatmış oluyor. Laptop ışıkları yanıyor sönüyor. Yalnız o aşamada fark ettim ki artık içimde herhangi bir tedirginlik kalmamış. Kapat tuşuna basıyorum uzunca, kapanıyor makina. Terminale ilk make komutunu girdiğimde akan yazıların bana yaşattığı gerilim duygusu geride kalmış. Tekrar başa dönüyoruz. Biraz daha aranıyorum.
Sonunda buradan aradığım bilgiye ulaşıyorum. linux ile başlayan bir satır görünmüyordu bende. Ama UTF vardı. sonrasında bir şeyler yazıyordu. Ben ikisinin arasına 1’i çaktım. Ve Grub2 çakıldı. Aynen öyle. Sistem kilitlendi. Kapat tuşu vardı ya az önceki, uzuncaa:)
Son deneme UTF ve sonrasındakilere dokunmadan o satırın sonuna 1 eklendi. Nihayet..
passwrd root
komutuyla yeni parolamı belirledim. Yeniden başlattım sistemimi. Kaldığımız yerden
su -c 'yum update yum'
su -c 'yum clean all'
su -c 'yum --releasever=18 --disableplugin=presto distro-sync'
su -c 'rpm --rebuilddb'
Neden yazdık bunları fikrim yok şu an, zaten gecenin körü olmuş, gözlerimden uyku akmışken sadece ezbere sıraladım ve update başladı. Gece 3 gibi uyandım, tamamlanmış.
Yeniden başlattım. Tekrar bir hata mesajı. Güldüm sadece. 2. seferde kendine geldi. Artık Fedora 18 ya da eğlenceli ismiyle Spherical Cow takılıyor benimle.
Şimdilik görüldüğü üzere çok sade. Görüntüyü düzenlemek için hemen terminalden yazdım
su yum install gimp
Artık mavi sulardayız, hafta sonu Slash çalacak biz kafa sallayacağız. Eğlenmene bak Fedora😉
Merhaba, Ubuntu ile aranda neler geçtiğini bilmiyorum ama Fedora’ya yönlenmen ilginç. Karşılaşmış olduğun o sıkıntılara neredeyse hiç raslamadım, pek kullanmam ama neredeyse her çıkan yeni Fedora sürümünü bir denerim, hele yum ile hiç aram yok, sudo yetiyo.
Bilemiyorum ama Arch dene diyecem, nedense bilmiyorum ama pacman’a çabuk ısındım, ki bende bir acemiyim.
Deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler.
Kolay gelsin.
Arch ısrarla öneriliyor bu ara:) Sanırım kullanıcılarının çok sevdiği dağıtımlardan biri. Ubuntu ilk göz ağrım olarak kalacak. Beni GNU/Linux dağıtımlarına bağlayan bir çok neden var. Bir sistemin kararlı, hızlı, güvenli, özelleştirilebilir olması mutluluk verici. Ama ben özgür yazılım hareketini doğru bulduğum için bunun bir parçası olmaya çalışıyorum. Sonuçta Mono ile başlayıp Amazon Store ile devam eden yeni sürümlerde gözle görünür bir farklılaşma var. Ben GNU/Linux dağıtımlarının popüler, kullanışlı ve güzel arayüze sahip olmasını istiyorum. Ama bu dağıtımların hangi düşünceyle oluşturulduğunun unutturulmasını istemiyorum. Bu benim için önemli bir ayrım ve çizginin diğer yanında kalmalı. Ancak o zaman GNU/Linux kullanıyor olmanın bir anlamı bulunabilir.
Başına durduk yere iş almışsın; yoldaki sürümleri çıktı çıkaca diyene kadar çoktan sonraki sürümün tarihi yaklasan bir dağıtım fedora. Topluluk olarak aslında fena değiller ama eski kadar da kalabalık değiller.
Sorunlar halledilir, her dağıtımın düz duvara ters tırmandıracak sıkıntısı var ama Ubuntu’dan Fedora geçişi attan eşeğe modeli olmuş.
@Celal Özcan’ın dediği gibi gel bak kaça söylüyorum Arch kur diye. Zaten sana ömür boyu bozup tekrar yapabileceğin bir işletim sistemi olacak Arch 😀
Evet efendim sorunlar yavaş yavaş hallediliyor gerçekten de, alışma turları devam ediyor.
At-eşek karşılaştırması için kriterin ne olduğunu bilemiyorum ama ihtiyacım olan eşek olduğu halde at hayali kuracak biri değilim;)
Topluluk olarak gerçekten de beklentimin biraz daha üstünde Fedora, kaldı ki hem yerli hem yabancı Ubuntu topluluğunu iyi biliyorum. Benden kıyas istesen çok net olarak şunu derim ki aynısının laciverti:)
Irmak ben de fedora 18 rc denemiştim ancak yeterli dil desteği yok, yazılım merkezinde bir şey yok, adam gibi progrqam kurmak için bin takla atmak gerekiyor. Ubuntuyu aradım doğrusu. Şöyle sağlam bir gnome-shell ile gelen bir dağıtım arıyorum.
Ubuntuda dil sorunu var vede üzerine gnome-shell kurunca da çakışmalar yaşanabiliyor mesela online accound, üstelik gnome-shell bütün özellikleriyle de sahip olamıyorsun mesela bir login screen.
ubuntu gnome remix nasıldır denediniz mi ? beni yarı yolda bırakır mı? Ya da adam gibi bir dağıtım önerebilir misiniz?
Yeterli Türkçe dil desteği var mı bilemiyorum. İlk Ubuntu’mdaki hata mesajları o kadar kafa karıştırıcıydı ki Türkçe’den İngilizce’ye döndüm. Yıllardır böyle kullanıyorum. Yazılım merkezi konusunda size katılıyorum ama Ubuntu’da da aslında yeterli değil aynı yazılım merkezi. O yüzden daha zeki bulduğum Synaptic’i kullanıyorum. Remix sürümünü denemedim, tanıtımlarını biliyorum sadece. Ama sanırım beklentinizi karşılar anlatıldığı gibiyse. Adam gibi bir dağıtım nedir, nasıldır gerçekten hiç bir fikrim yok. Sadece karşılaştığım sorunları ve bulabilirsem çözümleri anlatıyorum, hepsi bu.
Merhaba Irmak bende uzun yıllardan olan bir fedoracıyım 10 senem var ortalamasında anaconda kodlamasında bizzatta yardım eden ve hataları Alpha sürümünde bile görebilen biriyim.Yaşadığın sorunları ve bulduğun çözümler açıkcası birazda anlatım tarzından olmalı eğlenceli olduğunu kabul etmeliyim. root ile yaşadığın nokta açıkcası biraz garipsedim. Ubuntu kullanıcılarında ki ana unsur problemlerden birisi sudo komutu orda varsayılan atama ile eklendiğinden dolayı sen sudo ile aktif olamıyorsun bu arada eğer sistemde root şfiresi yoksa root nasıl olmayı düşünüyorsun 🙂 “sudo su” komutu orda yeterli olabilirdi. 🙂 Anaconda’nın yeni arayüzü ve anaconda’nın disk problemi konusundaki problemleri biliniyor. Özellikle UEFI kurulum yapan arkadaşımlarından da iyi biliyorum. Kesinlikle acı bir son beklediği aşikar. Dikkatli olunması konusunda fayda var. Sistemi kurarken de donanımından veya başka bir şeyden dolayı kurulumda karşılaşmışta olabilirsin. Bir kaç fedora klişesi işte 🙂
Disk konusunda da birkaç nokta belirtmek istersem eğer ; Bende birden fazla sistem ve fedora üzerine fedora kurmak ile ilgili bir durumla karşılaştığım oldu. Kurarken tamamen manual kontrol ile gidip sornasında disk menüsünde kalmasını istediğiniz alan yani (zaten bölümlendirilmiş) sonra free olan alana bölümlendirmeyi yaptınız. Birde varsın “swap”da silinsin o kadar bir problem olmayacak. /home konusunda ise backup şart diyorum. Şahsen ben üstüne üstlük “luks” şifreside ekliyorum. Ancak anaconda da problem yok. Bölümlendirmede daha fazla karmaşık bir biçimlendirme ile sistem kurdum ve error yok. Ama kabulumdur doğrudur. bende bizzat orda test ettim. Tester olarak yer aldık. Sorun vardı üstüne üstlük “disk” konusunda ciddi endişe var kabul ediyoruz. Ama düzelmesi için herşey yapılıyor. Sonuçta kullanıcıya yeni bir arayüz sunuldu.Problemlerde elbette beraberinde gelecek.
Sağlıcakla kalın.
Teşekkür ederim yorumunuz için, çoğunluğun Arch tavsiyesine karşılık bir Fedora sever bulabilmek iyi oldu:)
Elbette benim acemiliğimin etkisi de var karşılaştığım çoğu problemde ama zaten acemilerin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri üzerine bir şeyler yazmaya çalıştığım için deneyimliler gülüp geçiyor çoğunlukla, alışkınım:) Ubuntu mantığıyla uyuşturmaya çalışıyorum diğer dağıtımları çünkü en çok onu kullandım ve beni bu ortama sokan dağıtım Ubuntu. Farklılıkları zamanla kavrayacağımı umuyorum.
Anaconda hakkında sevimli yorumlar yok açıkçası, özellikle bug listelerinde. Siz eski-yeni değerlendirmesi yapıyorsunuz ve gelişmeleri çok daha iyi bir perspektiften değerlendiriyorsunuz. Bu konuda deneyimlilerin gözünden kaçan nokta ise karşılaşılan bu tip hataların ilk kez bir Linux dağıtımı kurmaya çalışan ve bu sorunlardan haberdar olmayan kullanıcı adaylarının en iyi ihtimal gözünün korktuğu/vazgeçtiği, en kötü ihtimal ise yanlış bir hamleyle tüm disk bilgilerini kaybettiğidir:)
Sonuçta bahsettiğimiz şey basit bir kurulum işlemi, bunun hatalarla başlaması moral bozucu.
Rica ederim.
Bu konuda size katılıyorum. Bende kolay olmasını isterim. Ancak Fedora’nın da çok basit bir kullanım için sunulduğu da pek aşikar değildir. Biraz nasıl diyelim, araştırma yapıcak tabiri caiz ise elini kirletecek ve ordan çözüme ulaşcak. Ama tabiki de her kullanıcıdan bunu beklemem hayal perest bir düşünce olabilir. Bunun içinde kolaştırmalar için yeri ve zamanı geldiğinde dile getirmeler yapıyoruz ( kendimce bir çok söylemişimdir fedora ekibine) Kendim yardım ederken kullanıcıların şikayet ettiği veya takıldığımız noktaların her birinden pay çıkarıp çözüme gitmek için elimden geleni yapiyorum. Fedora’da da sağolsun yanımızda duran ve yardım eli uzatan bir çok kişide vardır.
ArchLinux ; Varoluş Gereksiz Bir Çoğalma Değildir 🙂 Benim de Tavsiyem ArchLinux. Biraz Orta Seviye Bilgi Gerektiriyor Ama Sistemi Tamamen Kişiselleştirebiliyorsunuz (Paketler, Masaüstü Yöneticisi vb). Bunun Yanında Acemi, Orta Seviye Kullanıcı Bile Olsanız (ki Öyle Diyorsunuz) Linux Dağıtımlarının Güzelliği Problemlerle Baş Edebilmek.,Evet Fazla Sabır İstiyor Ama Meyvesi Tatlı 🙂 ArchLinux’u Sisteme Kurmadan Önce Sanal Ortamda Denerseniz En Azından Biraz Tecrübe Edinirsiniz.