Last updated on September 7, 2020
Evet neredeyse teknolojisi eskidi ve ben daha yeni..
Olmayacak şey sonunda oldu. Nefretimden binlerce kez payına düşeni almış sevimsiz ekran kartım ATI Radeon HD 4650 sonunda yüzümü güldürdü gün itibariyle.
Son çöküşün ardından eziyetli bir Ubuntu kurulumu gerçekleştirmiştim. Kurmadım. Ne sahipli ne sahipsiz hiç bir sürücüyü. Ama aklım Gnome3 dalgasında.
4 komut yazdım sırayla.
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
gksu apt-get update
sudo apt-get install gnome-shell
Bi umutsuz restart
Vuhahahah!!
Çok güzelmiş arkadaş, aydınlandım resmen.
Peki şu küçültmece düğmeleri. Bunda yokmuş.
Oldururuz:)
Benim küçük sevgilim gconf-editor kurulu değilse, hemen Ubuntu Software Center’dan kurulsun.
Configuration Editor oldu onun adı şimdi:)
Açılsın
desktop>gnome>shell>windows
yolundan button layout
isteğe göre şekillensin.
close,minimize,maximize:menu
dedim ben sevdiğim şekilde.
Unity çöpmüş daha iyi anladım.
Ve Gnome 3 bayıldım sana.
Yine sevdirdin kendini Ubuntu🙂
Vay Gnome3 u sevmene şaşırdım gerçekten :). Hayırlı olsun diyelim bu vakit.Gnome3 de en sevdiğim şey çevrim hesalar ile google takvim, eposta, gtalk… gibi zımbırtıları ile tam uyumlu olması ki android in olduguna gore daha da önemli.
O launchpad deposunda var mıdır bilmem ama bir de extensionları da ekleştirdin mi oldukça kullanışlı hale geliyor. Yoksa uzunca bir süre restart seçeneğini aratıyor. Sağ üst köşeden mönüye basınca alt a baskamak gerekiyor yoksa sadece suspend seceneği çıkıyor gibi 🙂
Bir de pencere değişiklikleri, tema ayarları,… gibi şeyler içi dconf ile bogusma gnome-tweak-tool işini kolaylaştırır. Ayrıca tema değiştirmek için extension gerekiyor.
selamlar.
evet o restart düğmesi olayını fark ettim ama terminalden bir reboot iş görür diyip önemsemedim açıkçası.
genellikle en çok aradığım ctrl+alt+back space kombinasyonu.
gerisi pek bağlamıyor.
ama kurdum derhal extensions.
öncesinde synaptic kurulumu gerekti tabi. nasıl bir kafa synaptic’i kaldırdı hala anlamış değilim.
yalnız tweak tool bana göre değil. ben adında tweak geçen her şeyden korkuyorum açıkçası.
her ayarı kurcalayıp bozma isteğiyle doluyorum.
o yüzden beni bırakın conf editorlerle:)
Synaptic i kaldırmak gercekten akıl karı değil, hayır cd ye sıgmıyor diye tartısmalar sonrası kalktı artık yeni imajlar zaten sıgmıyor keske geri koysalar. Ubuntu soft. cent. synaptic in yaptıgı işin yarısı kadar bile işlevsel değil.
Adında tweak yazdıgına bakma oyle alengirli bir program değil. Aslında Gnome2 nin tercihler kısmının ayrıca kurulması gibi yersiz bir işlebi yerine getiriyor. En azından bir göz at, tema değişikliği gibi işlerde işini kolaylastırır. Ya o değil de bende kac zamandır Kde4teyim, dizüstünde Gnome3 teyim evde de Kde’den geri dönüş için arada şeytan dürtüyor ya senin yazı da o tatta oldu. Ama derin bir nefes alalım Kde ile devam edeyim 🙂
En son Canonical cephesindeki Kubuntu açıklamaları can sıkıcı oldu açıkçası. Ben KDE sevemedim ama programlarını kullanıyorum zaman zaman. Madem zorluyosun tamam bir tweak denemesi yapacağım:)
Bir de senin telefona circle launcher önereceğim ne zamandır, unutuyorum.
Paralı bir versiyonu var, onu bulursan seversin gibi:)
Kubuntu’dan maddi destein çekilmesi aslında çok da önemli değil, sonuç olarak depoda kde paketleri yine olacak. Kurmak isteyen Ubuntu kurulumundan sonra dahi Kde’ye geçebilir. Ayrıca bir dağıtım ya da masaüstü olarak Canonical desteğini kaybet aslında büyük eksik değil. Lubuntu, Xubuntu gibi tamamen topluluk temelli bir dağıtım olarak Kubuntu’da devam edecektir. Diğer taraftan Ubuntu cephesinde olumlu seylerde olmuyor değil; özelikle mono ve onun üzerine bina banshee, tomboy,… gibi zımbırtılar sonunda terkediliyor. Sırf bu yüzden Ubuntu’ya dönebilirim :).
Circle launcher’in benzeri Kde’de plasmoid vardı diye hatırlıyorum, işlevsel bir zımbırtıydı ama benim telde durumu ne olur deneyip göreyim. Malum giriş seviyesi kendi halinde, mod atarak kullanışlı hale gelmiş bir alet.
Cevap yazarken not almalıyım sanırım üçtür yazacağım unutuyorum. Epiphany’i mutlaka Gnome3’te dene. Özellikle Facebook, Twitter ve WordPress’in post kısmını web uygulaması olarak kaydet de ve uygulama olarak aç. Büyük kolaylık sağlıyor. Sanki bir uygulamaymış gibi uygulama olarak kaydedilen sayfalara kısa yol oluşturuyor.
Bu extensions olayında https://extensions.gnome.org/ varmış asıl.
Tıklıyosun indiriyo kuruyo eş zamanlı. Felaket tatlı:)
yalnız onlar güncellenmiyor diye biliyorum. yani kurdun, hep o sürümde kalıyor. depodan kurman daha ii olur beğendiklerini. webupd8 sitesi depo adreslerini veriyor.
hep o sürümde kalmaz muhtemelen. beğendiğim bir eklenti olursa arkasını takip ederim çünkü.
dopalar bir yana bana kalsa herşeyi derlesem uzun uzun:)
bir dağıtıma synaptic kaldırdı diye küsmek pek akıl karı gelmiyor. depoda mevcut. Kuruver gitsin.
Synaptic kaldırılacak bir şey değil. Bana da bu akıl karı gelmiyor. Hep şu yakalamayı hedefledikleri “son kullanıcı” synaptic’ten nasıl haberdar olacak da depodan arayıp bulacak? Bu sorunun tatmin edici bir cevabı yok. Her şeyi bir CD/DVD içerisine sığdırmaya çalışmak kolay değil kabul ediyorum. Ama ben gözden çıkarılacaklar listesine bu programı dahil etmezdim.Geçmişte benzer tartışmalar Pidgin, GIMP gibi programlar için de yapıldı. Ben seçimlerde alınan kararları yanlış buluyorum. Listenin başında Mono uygulamaları olmalı bana göre. Bir kaç kaynaktan takip ettiğime göre yeni sürüm iso’sunda yer almayacakmış.