Last updated on September 5, 2020
Neden Mor Çatı denildiğini sormuştum ilk işittiğimde. Çok şey öğrendim ve iyi anladım nedenini, meraklısı arar bulur..
Kadına pembeyi dayatan keyifsiz yaklaşımlardan mıdır bilmem bir ara mor renkten hoşlanacak şekilde evrildim ben. Her ne kadar kırmızıyla başkaldırsa da tüm yol göstericilerim, bir kadın olarak moru daha yakın buldum hep kendime.
1 seneyi geçti ufak tefek karalıyorum burada. Takip ettiğim bir çok blog var, özellikle bu ara tuxweet çok bilgilendirici. Ama zaman zaman değişik platformlarda dile getirilen, benim de kendi çapımda dokundurduğum bir sıkıntı var Linux camiasında.
Kadının eksikliği..
Daha önce bir şeyler yapmaya uğraşan arkadaşlarla tanıştım ama faydam dokunmadı ne yazık ki.
O yüzden bu projeye biraz da elinden geleni yapmamış olmanın getirdiği suçluluk duygusuyla dahil oldum.
Biz kadınlar..
Her birimiz tek tek..
Hepimiz bir arada..
Bu ülkede bazı şeylere hep uzak kalıyoruz. Üretime dahil olmuyoruz mesela. Evlere kapatıyoruz kendimizi. Zekamızı yeterince kullanamıyoruz. Becerilerimizi köreltiyoruz. Fırsat verilmiyor kimi zaman. Kimi zaman da biz pasif kalıyoruz.
Aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum ama daha önce söylediğim gibi Linux konusunda da durum ne yazık ki keyifsiz. Teknoloji cahili ve beceriksizlik korkusuyla dolu bir çok kadın tanıdım. Bilgisayarlarda bir sorun oldu mu erkek kardeşlere yaptırılıyor ya da bir program kurulacaksa kahraman erkek arkadaş yardıma koşuyor.
Açıkçası ben kimseye anlatmak gereği hissetmiyorum. Çünkü yıllarca karşılaştığım bilgisiz onlarca insan, hakkında fikir sahibi olmadıkları şeyleri kötüleme, mizah konusu yapma eğiliminde oldular hep. Bu kapalı ve niteliksiz tavrı değiştirmenin mümkün olduğuna inanmıyorum. O yüzden önermiyorum çoğu zaman, orada bir Linux var. Ve çok isteyen kurar öğrenir.
Kullanıcıların ve istatistikçilerin ortak ve yanlış sorusu şuydu:
Çevrenizde kaç kişi sizin sayenizde bir GNU/Linux dağıtımı kurdu?
Ya da bir gömlek özelleştirilmiş haliyle;
Çevrenizde GNU/Linux dağıtımı kullanan bir kadın var mı?
Burada cevap olarak söylenecek sayıların aslında içerisinde bir kara mizah barındırdığı gerçeği gözden kaçırılıyor.
Yaklaşık bir rakam olacak ama denk geldiğim ilk kaynağa göre
74.815.703 kişi var bu ülkede.
Ve ülkemizdeki tüm Linux kullanıcıları bu 2 soruya cevap verse konumumuz tam olarak ortaya çıkacak.
Kendimizi soyutladığımız anlarda bile ister istemez bir istatiksel veri olarak her sonuçta etkimiz olduğumuzu unutmamak gerekiyor.
Bu ülkenin sürekli pompalanan ataerkil düzenine, söylemlerine ve küçük düşürme çabalarına inat, Linux kullanıcısı bir kadın,
yani Mor Penguen 74.815.703‘de 1 bile olsa başka bir renkle onurlandırılmayı hak ediyor.
Öyle değil mi Ubuntu?
Blogun çok güzel hazırlanmış. Ellerine sağlık. Sık kullanılanlara ekliyorum ve yakın takipcin oluyorum. Bütün yazılarını zevkle okuyacağım.