Hiç aklıma gelmezdi, yani istiyordum elbette ama böyle bir fırsatın oluşacağını tahmin edemiyordum. Bizi Windows‘a köle eden programlara bağımlılığımız devam etse de bir şeyler değişecek çalışma ortamımızda. Bunda benim payım yok belki ama sanırım çok ufak da olsa etkim olmuş olabilir. 10 saat Windows ile geçmeyecek bundan sonra hayatım. Aslında Linux ile başlayacağız güne ve ben gerçekten bunu hayal bile edemiyordum. Başka alternatifler içerisinden bunun tercih edilmesine dediğim gibi bir şekilde katkıda bulundum. En başta işverenim benim normalde Linux kullandığımı hatta severek kullandığımı biliyor. Elbette çok acemi bir kullanıcı da olsam herhangi bir dağıtımı hiç kullanmamış biri için sanki değişik işler yapıyormuşum gibi görünüyor. Çok becerikli ve yetenekli olmadığım aşikar ama hiç bilmeyen sanırım farklı bir izlenime kapılıyor. Bu aslında benim Linux‘a duyduğum sempatiden kaynaklı, etrafımdaki insanlara da bu şekilde yansıtıyorum. Ve sanki dünyanın en güzel sistemleriyle oynuyormuşum gibi duruyor. Biliyorum bunu. Çünkü derdini çeksem de lanetlemiyorum. Hoş görüyorum hatta çoğu zaman kimseye göstermediğim hoşgörüyü dağıtımlara gösteriyorum.
Bu bir yanda kalsın. Türkçe döküman bulamadım. Aslında İngilizcesi de yeterli ama kısaca tekrarlayacağım. Fedora‘mda VMWare View Clientkullanmam gerekti. Genel bir yanılgıdır, ben artık yemiyorum. Öncelikle Windows için özelleştirilmiş bir programın download bölümünde Linux için bağlantı verilmiş olabilir. Bunu görünce hah dememek lazım. Çünkü çoğunlukla o linkler bozuk, 64 bit desteği yok ya da Linux denilen şey sadece Ubuntu‘yu kapsıyor. Sonuçta bir .deb benim işime yaramıyor artık. İstediğim .rpm ortalıkta görünmüyor, .gz, .tar.gz eskisi kadar kolay derlenmiyor ve bağımlılıklar bir noktadan sonra insanı programı kurmaktan vazgeçirecek noktaya ulaşabiliyor. Denilebilir ki zilyon tane dağıtım var, her program üreticisi dağıtıma göre bunu ayırmaya çalışsa olacak iş değil. Bu bana bir çözüm sunmuyor işte. Benim makinamda Fedora yüklü. VMWare View Client bana Linux için 2 seçenek sunmuş. 2 seçenek de Ubuntu kullandığımı varsayıyor. Seçeneklere karşılık olarak; hayır bu programı kullanmak için sistemimi değiştirecek değilim, evet bu programı kullanmam gerekiyor diyorum. Çözüm yine Google ve yardımsever insanlık:)
Launchpad üzerinden gerekli dosyaları toparlıyoruz. Yeni sürümle anlatım .1 geride kalmış, düzenleyelim.
vmware-view-client_2.1.0.orig.tar.gz
vmware-view-client_2.1.0-0ubuntu0.13.10.debian.tar.gz
dosyalarını indiriyoruz. Ben bu aralarda başka şeyler de yaptım. Bende eksik 1 değil maalesef. Ama sıralamıyorum çünkü muhtemelen bana özel aksilikler. Termialden
yum install freerdp-libs.i686 atk.i686 gdk-pixbuf2.i686 llibXtst.i686 gtk2.i686 libpng12.i686 libxml2.i686 zenity
Ardına paketli dosyaları çıkarmak için
tar xzvf vmware-view-client_2.0.0.orig.tar.gz
tar –strip-components=1 -xzvf vmware-view-client_2.0.0-0ubuntu0.13.10.debian.tar.gz */vmware-view-client-vmware.png
Ya da terminalden hoşlanılmıyorsa çift tık extract:)
sudo mkdir -p /opt/vmware/vmware-view-client
Dizine klasör, ardından
sudo mv vmware-view-client-2.1.0/usr/* /opt/vmware/vmware-view-client
sudo mv vmware-view-client-vmware.png /usr/share/icons/default/vmware-view.png
paketten çıkan dosyaları taşıdık. Özellikle şu simge taşıma işinin başta yapılması akıllıca olmuş.
/opt/vmware-view-client/bin dizininde ister terminalden ister root olunmuş nautilustan bir .sh oluşturmak gerekiyor. Bir başka .deb dosyasından çıktı bu ama sonuncuda eksikti. Oluşturulan Text dosyası içerisine
#!/bin/sh
export VIEWPATH=/opt/vmware/vmware-view-client
export PATH=$PATH:$VIEWPATH/bin
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:$VIEWPATH/lib:$VIEWPATH/lib/vmware
$VIEWPATH/bin/vmware-view
yazdık, kaydettik, ismini de vmware-view.sh yaptık.
Scripti yetkilendirelim
chmod +x /opt/vmware-view-client/bin/vmware-view.sh
ya da önce dizine geçin terminalden sadece
chmod +x vmware-view.sh
şeklinde gerisini getirin.
Son olarak
/usr/share/applications/ dizininde içeriği
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=VMware View
Comment=Connect to VMware View environment
Icon=/usr/share/icons/default/vmware-view.png
Exec=/opt/vmware/vmware-view-client/bin/vmware-view.sh
Terminal=false
Categories=Network;RemoteAccess;
şekilli bir text dosyası oluşturun. Adını da vmware-view.desktop olarak kaydedin.
Dediğim gibi basit anlatımlar bile nedense bana kabus olabiliyor.
Ben sürekli libpng12.so.0 eksik diye bir hata aldım sonunda. Başka eksikler de buldum. Sonra paketler, paketler…
Bir sürü şey denedim, tam delirmeme yakın çözüldü:) Umarım herkes için kolay olur. Yazı için teşekkürlerimizle,
Sonuç;
Normali “herkes gibi” Windows kullanmak. Bir .exe dosyası indirip 3-4 next ile kurmak programı. Çok iyi biliyor, anlıyor da değilim ama deli gibi saatlerce uğraşıyorum. Yapınca mutlu oluyorum ki bu da aslında komik. Linux’tan anlayan herhangi biri için çok basit işler. Ama yine de düşünüyorum, birleştiriyorum, kaydırıyorum, çarpıştırıyorum. Aynı sona ulaşıyorum. Zaman geçiyor, tarihler değişiyor. Flashlar patlarken havalarda bir gece telefonumu bozdum, çok değil birkaç gün önce. Arama yapamayacak hale geldi ki bahsettiğim bir telefon olduğu için koma hali de diyebiliriz bu duruma. Birkaç saat sonra insanüstü çabalarla kendine getirdim. Defalarca Ubuntu, Xubuntu, gNewSense, Fedora, utanmadan OpenSuse bozdum bozdum düzelttim. Mesele teknoloji olunca bozulanlar maddi kayba bile uğratsa büyük bir sorun olmuyor benim için. Sanırım bir insan ömrünü neye vermeli diye sordum kendime bir zaman. Aslında özenle korumaya uğraştığım pek çok şey art arda parçalanınca Linux‘a geçtim ben. Beni oyalayacak, mutlu edecek, benim yüzümden bozulacak ama bana karşılığında beni üzecek kadar sorun çıkarmayacak, nedensizce bozulacak ama yine de uzaklaştırmak istemeyeceğim, eğlenceli, özgür, yardımsever, muhalif bir şeyler aradım.
4 gün sonra bir kapıyı kapatışımın 4. yılı olacak. Bunu bir fotoğrafın tarihinden görüyorum. Böylesi çok daha iyi oldu.
İyi ki Linux var ve ben ona bulaştım. Şimdi yayılma zamanı Fedora😉
Irmak merhaba
Paylaştığın için teşekkürler, tahminim GNU/Linux sen ve senin gibi yılmayan insanlar sayesinde eninde sonunda hak ettiği yerine ulaşacak.
Ben senden oldukça yaşlıyım, o yüzden sen diye hitap etmem senin için sorun olmaz diye düşünüyorum.
Sayende GNU/Linux ve özellikle Ubuntu hakkında ep ey bilgiler edinmiş idim bir kaç yıl öncesine kadar.
Şahsen benim bilgisayar ve özellikle programcılık hakkında herhangi bir bilgim yok, fakat buna ramen 2005 den beri ber GNU/Linux kullanmaktayım.
Tabii Ubuntu ile başladım, Fedora, Mandriva, OpenSUSE, Arch derken şu anda Manjaro’ja kadar ulaştım, ayrıca bunların içerisinde GNOME, KDE, XFCE, LXDE, OpenBOX v.s. derken windows’u hiç yokmuş gibi bir kenara bırakıverdim.
Yazında bahsettiğn “WMeare view client” tam olarak ne işe yaradığını açıkça bilmiyorum, tahminim WMware üzerinde çalışan sistemlerin uzaktan erişimi ve ya benzer bir amaç ile kullanılmakta.
Bildiğim kadarı ile de WMware kapalı kaynak kodlu ve ücretli bir yazılım, onun muadili VirtualBOX kullanma imkanın yok mu acaba ?
Aslında Linux ile tanışan birileri hiç ihtiyacı olmasa ve ya belki hiç kullanmayacağı bir paketi yalnız ben bunu yapabilirmiyim diye saatlerce hatta günlerce uğraşabiliyor, başaramasa bile muhakkak bu deneyiminden başka farklı bilgiler edinmiş oluyor.
Senin yazılarını tamamını olmasa da çoğunu takip etmişimdir, ve Ubuntu’dan Fedora’ya geçişini anlattığın yazılarda sana “Arch’ı” dene diye tavsiye etmiştim, tavsiyem hala geçerli ve yenilemekteyim, nedenine gelince tam sana göre, bayılacağından eminim, en azından sanal ortamda denemeni tavsiye ederim.
Oldukça zengin bir wiki’ye sahip, ben bile basit bir kullanıcı olarak farkını farkedebilmişim.
Tekrar teşekkür ederim, hayatta başarılar dilerim !
saygılar:
Celal ÖZCAN
Merhaba, öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Aslına bakarsanız Linux’un bilerek zor ve anlaşılmaz gösterildiğini düşünüyorum. İnsanların gözünü korkutup Windows’a ya da Ios’a bağımlı hale getiriyorlar. Oysa sizin ve benim gibi bilgisi kısıtlı insanların da rahatlıkla kullanabildiği dağıtımlar var. Vmware kullanımına açıklık getireyim ama önce, normalde kendi bilgisayarımda kullanmam gerekirse tercih edeceğim program elbette Virtualbox olur. Daha önce başka dağıtımların denemelerini de yaptım aslında bu programla. Ama açıkçası client hizmeti konusunda hiç bilgim yoktu. Bir de şu var elbette kurulum biraz sinir bozucu olunca Vmware cephesinde ona takılı kaldım sanırım:)
Ve bunu yazarken hemen Virtualbox alternatifini denedim.denedim.
Program bir hata ile açıldı.
Error creating proxy: The connection is closed (g-io-error-quark, 18)
Öğrendim ki root iken program açılırsa bu hata çıkabilirmiş. Yeniden denedim, düzeldi. 2. denememde Firewall’a çarptım. Kullanım klavuzundan okuduklarımla ayarlamaya uğraştım. Olamadı. Bir hata mesajı döndürmüyor ki çözüme ulaşayım. Bekliyorum bekliyorum, yanıt vermedi diyor. Kapatıyorum. Sonuç bu şekilde. Firewall konusunu aşmanın başka bir yöntemi var, onu deneyeceğim bir dahaki sefere.
Arch çok tavsiye edildi ve deneyeceğim ancak iş temposu bir dağıtıma zaman ayırmama pek imkan vermiyor. O nedenle erteliyorum. Yoksa herkesin tavsiyesi ayrı ayrı değerli benim için.
Size de mutluluklar, sevgiler.