Press "Enter" to skip to content

Linux Dağıtımları

Daha önce Linux hakkında genel bilgi vermeye çalıştığım yazımda kısaca değindiğim Linux dağıtımları başlığını detaylandırmak istiyorum.

Yaygın kullanımına ve kullanışlılığına göre öne çıkan bazı önemli dağıtımlara yazının sonunda bağlantı verdim.


Bu dağıtımlar bir çekirdek (kernel/Linux kernel) üzerine farklı masaüstü ortamları, paket yöneticileri ve sistem araçları eklenmesiyle oluşturuluyor. GNU/Linux sistemlerde öncelikli hedef, kaynakları açık ve özgür sistemleri kullanıcılara sunmaktır. Bu noktada Linux çoğumuzun alışkanlıkla kullandığı Windows ve IOS sistemlerden ayrılıyor.

Bir Linux dağıtımı kullanmadan önce neyin eksik olduğunu tam olarak dile getirmek mümkün olmuyor ve belki bu özgürlük kavramı biraz havada kalıyor. Fakat kullanıldıkça farkındalık artıyor. Çünkü tamamen özelleştirilebilir ve gerçek anlamda arka planda da ne olduğunu denetleyebildiğiniz/görebildiğiniz işletim sistemleri oluşturulmuş durumda.

Linux dağıtımlarının hem masaüstü ortamında hem de server sistemlerde tüm dünyada tercih ediliyor olmasının en önemli nedeni sanırım bize sunulan bu özgürlük alanı. Elbette çoğu dağıtımın ücretsiz olması teknolojik gelişmelerle birlikte inanılmaz bir kazanç sağlamış olan bazı firmaların rekabetteki yerini güçlendirmek için çeşitli teknikler kullanmasına neden oldu. Özellikle yeni alınan bir bilgisayar içerisinde ön tanımlı olarak bir Windows işletim sistemi bulundurması bu tekelleşmenin en önemli adımıdır.

Benim başta çok gözümü korkutan diğer konu ise Linux‘un büyük beceri gerektiren ve sanki sadece bilişim alanında çalışan insanlara göre bir sistemmiş gibi tanıtılması oldu. Bu sayfada defalarca belirttiğim gibi çoğu dağıtım diğer sistemleri kullanabilen birinin rahatça öğrenip kullanacağı kolaylıkta ve pratikliktedir. Ayrıca herhangi bir konuda cevap aradığınızda pek çok forum, yazı, belge içerik bulabileceğinize şüpheniz olmasın. Bunun gerçekte internette bir yemek tarifini ya da evinizde bozulan bir şeyin tamir yöntemini aramaktan hiç bir farkı yok.

Linux kullanmak, teknolojik anlamda verdiğiniz en iyi kararlardan biri olabilir. Tamamen tecrübesiz bir kullanıcı  için Ubuntu, Linux Mint, Debian, MX Linux ve hatta Fedora oldukça iyi seçimlerdir.

Kendinize bu iyiliği yapın:)