Press "Enter" to skip to content

Uzak Bilgisayarlara Erişim: Digital Ocean Droplet

susuzirmak 0

Bir süredir uğraştığımız uzak bilgisayarlar ve bu bilgisayarlarda Linux kullanımı hem eğlenceli hem de öğretici oldu.

Bu yazımda, bütçelere ve donanım özelliklerine göre dizilen alternatiflerden Digital Ocean üzerinde Droplet adı verilen uzak bilgisayarların kurulumu ve kullanımından biraz bahsedeceğim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Digital Ocean kullanıcı topluluğu ve devasa dökümantasyon sistemiyle gerçekten bir okyanus büyüklüğünde. Sunduğu hizmet çeşitliliği ve özelleştirilebilirliği ile Linux kullanıcılarını gönlünü fethetmiş durumda.

Dropletini Seç

Sağ üst köşeden, Create başlığı altından seçilebilecek ürün ve hizmetlerin bir listesini görebiliyoruz. Seçimimizi Droplet olarak yaptığımızda ise bize hazır kurulmuş Linux sistemlerini tanıtan bir sayfa sunuluyor.

İstersek ilk sekme altındaki dağıtımlardan birini seçerek hızlıca sistemimizi oluşturabiliyoruz. Bu hazır dağıtımlar Ubuntu, FreeBSD, Fedora, Debian, centOS olarak görünüyor.

Bir başka hizmet ise Docker destekli hafif ve sade konteyner RancherOS. Bu da Choose Image altından Container distribution seçilerek kurulabiliyor.

Digital Ocean Container

Droplet seçeneklerinden bir diğeri ise Marketplace. Bu sekme altında çok tercih edilen WordPress, OpenVPN, Docker gibi hazır sistemler bulunuyor.

Fakat buzdağının görünen kısmı bu,  See all Marketplace Apps altında kategorize edilmiş şekilde yaklaşık 200 özelleşmiş ürün görebiliyoruz.

Droplet Ücretleri

Droplet ücretlendirmesi sisteminizin açık kaldığı süreye göre değişkenlik gösteriyor. Tüm ay açık kalan bir Basic sistem 5$+KDV olarak ücretlendiriliyor. Sistemi sadece bir süre kullanıp kapatırsanız kullanım sürenize göre hesabınıza ücreti yansıtılıyor.

 
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *